BFF81854 BA34 4135 BAA0 92CFECE8718F
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Uskoro se donosi novi pravilnik o izgledu policijskih uniformi u BiH zbog kojeg je Vanjskotrgovinska komora BiH pozvala vlasnike kompanija iz tekstilne industrije na konsultacije i sudjelovanje u njihovu kreiranju. Novim pravilnikom uređuje se izgled uniformi policijskih službenika BiH, i to u pogledu njihovih sastavnih dijelova, boje, vrste materijala i količine te procedure u vezi sa zaduženjem policijske uniforme, uvjetima za njezinu zamjenu i rokovima njezina trajanja, piše Večernji list BiH.  

Domaći proizvođači 

FIXGEHALT

Također je definirano nekoliko vrsta policijske uniforme, i to osnovna, interventno-taktička, posebna, dodatna, dodatni dijelovi uniforme i svečana uniforma. Definirani su jasni uvjeti što svaka uniformau sebi mora sadržavati od materijala i koliki joj mora biti rok trajnosti.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se iz Asocijacije tekstilne industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH žalili kako je domaćim proizvođačima onemogućeno uopće sudjelovati u javnim nabavama koje će policijske agencije na razini BiH u budućnosti raspisivati jer su im propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode izvan BiH, sada se traži njihovo sudjelovanje i očitovanje.

Članovi bh. konzorcija su kompanije s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi te druge policijske i vojne opreme. Policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama. Još 2016. godine pokrenuto je ovo pitanje kada su predstavnici najvećih bh. kompanija, kao što su Zenko, Koteks, Men i Uslužnost, zatražili sastanak s tadašnjim ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem zbog najavljenoga usvajanja novog pravilnika o uniformi i opremi pripadnika policijskih agencija na razini BiH. Tada je bh. konzorcij upozorio da je “sporni pravilnik koji je u pripremi i koji treba biti usvojen na Vijeću ministara BiH napravljen tako da praktički onemogućava domaćim kompanijama da mogu proizvoditi uniforme i tako se svjesno išlo na uvezenu robu. 

LIDER

Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman”. Dakle, i tada su upozoreni odgovorni na sporan novi pravilnik koji onemogućava domaćim proizvođačima biti dobavljači policijskim agencijama na razini BiH, a to su Granična policija, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova.

Spomenimo kako je prije četiri mjeseca koordinacija direktora Federalne uprave policije i policijskih direktora kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova pokrenula inicijativu za izmjenu uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji BiH, a na temelju koje će se izmijeniti izgled i kvaliteta trenutačne policijske uniforme i dijelova uniforme.

Utemeljena komisija 

Novim pravilnikom zadovoljili bi se, kako je navedeno, svi standardi, tehničke i specifične pojedinosti te klimatski i zemljopisni uvjeti nužni za svakodnevne poslove te unaprijedio primjeren i učinkovit rad policijskih struktura u Federaciji BiH. Utemeljena je Komisija za izradu uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkim karakteristikama jedinstvene policijske uniforme u FBiH, kao i drugih propisa koji definiraju ovo područje. Sastav spomenute komisije, uz predstavnike Federalne uprave policije, čine i predstavnici kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova koji su u prethodnom razdoblju radili na pripremnim aktivnostima izrade propisa.