Uskoro odluka o komesaru MUP-a ZDK: Iskustvo i kompetencije nametnule Gazića kao najozbiljnijeg kandidata

Ove sedmice Nezavisni odbor bi trebao donijeti odluku o novom policijskom komesaru Zeničko-dobojskog kantona, a najviše šansi, ako se uzimaju u obzir biografije prijavljenih kandidata, daju se Nerminu Šehoviću i Admiru Gaziću.

Podsjetimo, šest kandidata prijavilo se na konkurs i to Adis Imamović, koji kao načelnik Sektora uniformisane policije po Zakonu o unutrašnjim poslovima do raspisivanja i okončanja konkursne procedure obnaša funkciju policijskog komesara, Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I Zenica, Vahidin Topalović, komandir Policijske stanice Kakanj, Rusmir Šišić, šef Odsjeka za privredni kriminal i korupciju u MUP-u ZDK-a, Nermin Šehović, federalni inspektor Detašmana Zenica koji je sačinio izvještaj o propustima u slučaju Dženan Memić i Hajrudin Krehmić, samostalni inspektor u Graničnoj policiji BiH.

Nezavisni odbor ZDK-a koji treba izabrati policijskog komesara čine predsjednik Almir Redžić te članovi Taib Spahić, Melisa Ahmić, Vanja Udiljak, Sead Bolić, Sehadet Hadžić i Meris Husanović. Za donošenje odluke potrebno je da za nekoga glasa pet od sedam članova.

Posebno će biti interesantno pratiti obrazloženja odbora za svakog kandidata, a pored Šehovića, o kojem se u proteklo vrijeme mnogo pisalo, kao ozbiljan kandidat, zahvaljujući svojoj stručnosti i kompetencijama, nametnuo se i Gazić. To su, saznajemo, i komentari pojedinih članova Nezavisnog odbora koji nije mogao ostati ravnodušan na uspjehe koje je u svom dugogodišnjem radu nizao Gazić.

To i ne čudi s obzirom na njegovu bogatu biografiju. Naime, Gazić je 1999. godine raspoređen na radno mjesto šefa Odjela za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte, a godinu kasnije na mjesto šefa Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Zenica.

Sa činom Samostalnog inspektora raspoređen je na rukovodnu poziciju u Sektoru kriminalističke policije u Upravi policije kao vršilac dužnosti Načelnika Sektora kriminalističke policije. Od 2006. godine ima čin Glavnog inspektora, na poziciji Načelnika Sektora kriminalističke policije. Sa ovim činom raspoređen je na radno mjesto Načelnika Policijske uprave I Zenica od 2008. godine. Valja istaći i to kako je nagrađivan srebrnom i zlatnom policijskom značkom, kao i pohvalom ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je javnost bila oduševljena prijavom Šehovića, čija je biografija, također, kvalitetna, ipak šira javnost smatra kako bi policijski komesar, ipak, trebao biti stručan i kompetentan kadar MUP-a ZDK i koji je iz Zenice jer, smatraju građani, najbolje poznaje sve izazove sa kojima se susreće MUP.

Do kraja sedmice bit će poznato hoće li Nezavisni odbor izabrati policijskog komesara prema biografiji i kvalitetama, postignutim uspjesima i obrazovanju ili će, ipak, glasati za politiku i tako dokazati da se uistinu namjerava MUP ZDK staviti pod političku kontrolu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE