Uskoro odluka o otkazivanju hadža ili smanjenom broju hodočasnika

Posljednih dana broj oboljelih od koronavirusa se u svijetu povećava. S obzirom na broj zaraženih očekuje se da će Saudijska Arabija smanjiti broj hodočasnika ili kako navode postoji i mogućnost da otkažu ovogodišnji hadž. Otkazivanja hadža bi bilo zabilježeno po prvi put u modernoj historiji. 

Saudijski zvaničnik potvrdio je za svjetske agencije da Rijad ovih dana treba da donese odluku o tome hoće li ovogodišnji obredi hadža teći prema rasporedu krajem jula.

Prema pisanju svjetskih agencija ovaj islamski obred je prošle godine privukao više od 2.5 miliona hodočasnika. Podsjećamo, krajem marta nadležne institucije su širom svijeta muslimanima savjetovale odlaganje priprema za obavljanje hadže upravo zbog pandemije koronavirusa. 

Otkazivanje ovogodišnjeg hadža ili orgraniziranje sa prepolovljenim brojem hodočasnika predstavljao bi veliki gubitak za Saudijsku Arabiju, koja već osjeća posljedice umanjenje prihoda zbog virusa i pada cijena nafte.

Umra je otkazana u martu. Zajedno, umra i hadž donose 12 milijardi dolara saudijskoj ekonomiji svake godine, prema vladinim podacima.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu donijela je odluku da njeni hodočasnici neće putovati ove godine na hadž, a resorni ministar Indonezije je to nazvao “vrlo gorkom i teškom odlukom”.

Odluka o otkazivanju hadža bila bi prva otkako je kraljevstvo osnovano 1932. godine.

Negativna odluka vjerojatno će razočarati i milione muslimanskih hodočasnika širom svijeta koji često ulažu svoje životne ušteđevine i trpe duge liste čekanja da bi putovali u Meku i Medinu.

Avaz

Prethodni članakFitness trener Nedim Babić pokazao nam je tri najefikasnije vježbe za mršavljenje
Sljedeći članakHaris Čoloman je novi prvi čovjek aviokompanije FlyBosnia