Uskoro počinju aktivnosti na realizaciji projekta Green City Action Plan za Grad Zenica

Uskoro počinju aktivnosti na realizaciji projekta Green City Action Plan za Grad Zenica

U Gradskoj upravi Zenica, danas je održan radni sastanak u vezi s početkom projekta Green City Action Plan za Grad Zenica.

Projekat Zenica GCAP će biti finansiran od strane Federalnog ministarstva finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementiran od strane međunarodnog konzorcija PwC – Arup.

Tim povodom Gradsku upravu su posjetili eksperti EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC – Arup gdje su s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i šefovima resornih gradskih službi razgovarali o zajedničkoj saradnji na Projektu i budućim koracima.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je ponovio da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova, te je s obzirom na to izrazio zadovoljstvo što je Grad Zenica ušao u program Zelenih gradova. Naglasio je da Gradska uprava ulaže velike napore da unaprijedi kvalitet života građana u svim oblastima, a posebno u oblastima smanjenja zagađenja i zaštite okoline.

Eksperti EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC – Arup bili su zainteresovani za stanje u oblasti lokalne privrede, prostornog uređenja, komunalne infrastrukture, kvaliteta zraka i javnog gradskog prijevoza. Također su pokazali interes za pojašnjenjem o načinu finansiranja projekata za unaprijeđenje uslova životne sredine.

Predstavnici Gradske uprave upoznali su eksperte o aktivnostima i projektima gradske uprave koje se odnose na prostorno planiranje, primjenu mjera iz oblasti energetske efikasnosti, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda te smanjenje zagađenja.

Green Cities Action Plan za Grad Zenica će na osnovu identifikovanih izvora zagađenja i utvrđenih prioriteta Grada Zenica obuhvatiti preporuke za unaprijeđenje uslova u oblasti urbane infrastrukture, lokalne privrede i zaštite okoline.

Na kraju sastanka, gradonačelnik Kasumović je istakao da će Gradska uprava biti u potpunosti na raspolaganju ekspertima EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC – Arup u cilju izrade Akcionog plana, te očekuje da će posljedice implementacije ovog plana biti vidljive u obliku ublažavanja i eliminisanja izvora zagađenja na području grada Zenica.

Zvanično predstavljanje i početak projekta bit će upriličeno sutra /11.9.2018.g./, kada će biti održana i početna konferencija Projekta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica