Uskoro premijera monodrame “Čoek na dvije noge”

Mugdim Avdagić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta u penziji, intenzivno radi na svojoj prvoj monodrami u glumačkoj karijeri.

„Čoek na dvije noge“ njen je naslov, a u pitanju je dramski tekst našeg sugrađana Nedžiba Smajlovića. Premijera se najavljuje za sredinu narednog mjeseca.

Mugdim Avdagić stavio je tačku na svoju službenu glumačku karijeru. Kao svjež penzioner odmah se posvetio scenskoj formi u kojoj se nikada nije okušao, monodrami. Izazov je došao u vidu dramskog teksta njegovog prijatelja i našeg sugrađana Nedžiba Smajlovića „Čoek na dvije noge“.

“To je tekst koji me je svojom originalnošću, kvalitetom, modernošću i ovovremenskim odnosom prema društvu u kojem živimo, privukao toliko da sam poželio da ga pretočim u monodramu”, kaže Mugdim Avdagić.

Faketa Salihbegović – Avdagić, glumica, Mugdimova supruga i kreativna partnerka, u ovom se komadu prihvatila kako kaže, više korektivne nego rediteljske uloge. Sažimanjem izvornog teksta autor nam je, kaže ona, mnogostruko olakšao posao. Mi se trudimo da likovi iz njegovog teksta budu što više živi, opipljivi i prepoznatljivi.

“Biće to scenski čista predstava sa tek jednom stolicom kao dekorom, ali zato, glumački furiozna. Imamo glavnog lika koji pripovijeda svoj život ali i dodatnih jedanaest koji su podrška radnji, sve ih tumači Mugdim Avdagić”, dodaje Avdagić.

Premijera monodrame „Čoek na dvije noge“ najavljena je za drugu polovinu jula, na maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta. 

Zenicainfo