Uskoro se otvara Gazi Husrev-begova biblioteka

Uskoro se otvara Gazi Husrev-begova biblioteka

49766373

Nakon deset godina koliko traje izgradnja, u novu zgradu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu na Baščaršiji prenio se fond od oko 100 000 knjiga. Za manje od mjesec dana, vrata ove biblioteke bit će otvorena za sve ljubitelje knjige, dobre riječi, emocije i stare bosanske tradicije. 

Ono što je istaknuo direktor biblioteke Mustafa Jahić, za Dnevni avaz je da je postavljena sva oprema i potrebni dodaci u ovu biblioteku, te dodao: „Trenutno završavamo neke sitne poslove kao što su priključci za telefon i internet i nadamo se da će biblioteka u potpunosti profunkcionirati do kraja idućeg mjeseca. Knjige smo prenijeli i trenutno ih naši radnici razvrstavaju i slažu. U fondu biblioteke bit će 10.000 kodeksa rukopisa s oko 20.000 većih i manjih djela iz islamistike, nauke o orijentalnim jezicima i lijepe književnosti. Svi ti rukopisi od velikog su značaja za kulturnu baštinu BiH“.

Ova biblioteka posjeduje prostornog kapaciteta za 500 000 knjiga, ali i za druge sadržaje, što konferencijske sale, što urede za zaposlene, arhiv, muzejsku zbirku, izložbeni prostor, knjižaru i ostale dodatke koji idu u sklopu ove velike biblioteke. 

Do sada, u ovoj biblioteci je kao zaposleno ostalo 20 osoba i to onih starijih koji su već izuzetno iskusni u ovom poslu, ali kako je naglašeno od strane direktora Jahića, pri otvaranju Gazi-Husrev begove biblioteke, postoji mogućnost da se otvore još neka radna mjesta. 

Mustafa Jahić naglasio je da Gazi Husrev-begovu biblioteku krase i upotpunjavaju rijetka i unikatna djela koja je teško naći u drugim bibliotekama, posebno u BiH. 

Najstariji rukopis u biblioteci je djelo “Ihjau ulumud-din” Ebu Hamida Muhameda el-Gazalija koji je umro 1111. godine, a riječ je o teološko-mističnom djelu prepisanom 1131. godine. Tu će se moći naći i djelo “Firdevsul-ahbar fi me-suril-hitab”, zbirka hadisa koju je sastavio Ebu Sudža Širevejh ibn Šehirdar ibn Širevejh ed-Dejlemi el-Hemedani, koji je umro 1115. godine. Djelo je prepisao Abduselam ibn Muhamed el-Hava-rizmi 1151. godine u medresi Imađiji u Hemedanu. Djelo ima 417 listova, pisano je starim neshom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica