Uskoro slijedi blokada Grada Zenica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na današnjoj vanrednoj sjednici Kriznog štaba Grada Zenica kao jedna od mjera za suzbijanje širenja korona virusa razmatrana je mogućnost blokade Grada Zenica.

Naime, zbog činjenice da je većina do sada potvrđenih nalaza na korona virus uvezena, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, Krizni štab je razmatrao mjeru blokade grada. Donošenje ove Odluke je odgođeno, te će se iz minute u minut pratiti situacija i ukoliko bude potrebe, Odluka o blokadi grada će se odmah donijeti, a to znači da niko sa strane neće moći ući niti izaći iz Zenice.

Drugo bitno pitanje koje je danas razmatrano jeste poštivanje Naredbe o kretanju osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina. Kako je kazao Admir Gazić, načelnik Policijske uprave 1 u Zenici, policajci neće imati milosti prema onima koji budu kršili ovu naredbu i bez odlaganja će kažnjavati svako njeno kršenje.

Sve ovo se čini u cilju zaštite zdravlja svih nas jer je širenje korona virusa najrasprostranjenije prilikom socijalnih kontakata.

„Apelujem još jednom da sve građane. Nemojte izlaziti iz kuća i nemojte se družiti, to je jedina prevencija širenja korona virusa“, zamolio je još jednom sugrađane gradonačelnik Fuad Kasumović.

Krizni štab je zaključio i da preduzeća sa većim brojem uposlenika kao što su ArcelorMittal, Rudnik, Prevent sami organizuju prevoz radnika na način kako je to propisano u ovakvim okolnostima.

S obzirom na sve zabrane kretanja, Krizni štab je zadužio Crveni križ grada Zenica da organizuju dostavu hrane starijim licima, a također, sva ostala pravna i fizička lica koji žele na ovaj način iskazati humanost, morat će to raditi isključivo preko ove humanitarne organizacije.

Na kraju Krizni štab je uputio zahtjev kantonalnim i federalnim organima vlasti da iznađu sredstva i da Omladinsko naselje u Nemili prilagode potrebama izolacije građana i na taj način povećaju kapacitete u borbi protiv korona virusa.

Zenicainfo