Uskoro u funkciji: Nova zenička toplana značajno će smanjiti zagađenje grada

aecelormittal dron ba
DCIM100MEDIADJI_0052.JPG

Korisnici daljinskog grijanja u Zenici od naredne grijne sezone neće strahovati od prekida u isporuci toplotne energije. Istovremeno, biće smanjeno i zagađenje zraka na koje je u ovom gradu znatno utjecao rad pogona Energetike u ArcelorMittalu, isporučioca toplotne energije.

– Ovo je generacijski projekt koji je od velikog značaja kako za građane Zenice tako i za okoliš same Zenice – istakao je Ajdin Jeleč, član Nadzornog odbora Toplana Zenica.

A generacijski projekt je nova toplana, koji zajednički realiziraju ArcelorMittal, Grad Zenica te Finski fond za industrijsku suradnju i finska kompanija isporučilac opreme. Investicija vrijedna 53 miliona eura, uz 12 miliona eura koji su osigurali partneri u projektu, finansirana je kreditom EBRD-a u iznosu od oko 40 miliona eura.

– Ovaj projekt je od veoma velike važnosti za Grad Zenicu, kao i za ArcelorMittal, a EBRD ga smatra zelenim projektom. Ima višestruku korist koja uključuje zaštitu okoliša tako da će emisija SO2, koja uglavnom dolazi iz Energetike biti smanjena za 90% – navodi Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica

– Finansiramo projekte koji su dobri po okolioš, a za ovaj projekt smatramo da je jedan od najboljih projekata zaštite okoliša koji imamo – naglasio je Tuomas Suurpää, predstavnik Finskog fonda za industrijsku saradnju.

Toplana će, naime, umjesto uglja, kao energete koristiti plinove iz tehnološkog procesa proizvodnje čelika u Arcelor Mittalu i zemni plin.

– Ovim projektom se povećava energetska efikasnost, smanjuje se emisija štetnih gasova u atmosferu te se osigurava stabilan izvor energije prema gradu i osigurava se stabilan izvor energije za proizvodnju čelika u ArcelorMittalu – poručio je Elmedin Šišman, menadžer u Odjelu energetike ArcelorMittal Zenica.

Prema dostupnim informacijama iz ArcelorMittala, izgradnja nove toplane je u završnoj fazi i uskoro će biti puštena u probni rad.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE