Uskoro u zemlje zapadnog Balkana sa ličnom kartom

licna karta
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U okviru Berlinskog procesa sutra će u Berlinu biti potpisana tri sporazuma, koji će građanima Bosne i Hercegovine omogućiti da u sve zemlje zapadnog Balkana putuju samo s ličnom kartom, a Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija obavezaće se da međusobno priznaju diplome visokog obrazovanja.

“To možda zvuči kao tehnikalija, ali radi se o istorijskim koracima koji će promijeniti živote ljudi”, rekla je nedavno Analena Berbok, ministarka spoljnih poslova Njemačke.

Iako će Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te sporazume potpisati sutra, na putovanje s ličnom kartom kroz zemlje zapadnog Balkana moraće se čekati još neko vrijeme, pišu Nezavisne novine.

ČITAJ JOŠ:  Nedim Sladić upozorio građane: "U narednim satima očekujte..."

Nakon što se potpišu ti sporazumi, slijedi procedura odobravanja, što u Bosni i Hercegovini može trajati mjesecima, jer to zahtijeva odluke Predsjedništva BiH, Savjeta ministara BiH te oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U svakom slučaju, privrednici pozdravljaju potpisivanje sporazuma, ističući da svako povezivanje ljudi i lakši protok preko granica treba podržati jer se na taj način poboljšavaju i uslovi rada.

“Ono što je nama u Evropskoj uniji samo po sebi razumljivo, prelazak granica s ličnom kartom i međusobno priznavanje diploma, sada će biti stvarnost i među zemljama zapadnog Balkana. To je ogroman korak ka zajedničkom tržištu i procesu približavanja, a takođe i veliki korak u smjeru Evropske unije”, rekla je nedavno Berbokova.

ČITAJ JOŠ:  Proizvodnja teškog zagađivača lignita udvostručila se u Bosni i Hercegovini

Inače, Berilnski proces 2014. godine pokrenula je Angela Merkel, tadašnja njemačka kancelarka, s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i kroz taj proces dosad je uglavnom bilo govora o izgradnji infrastrukture, a i ukinut je roming među zemljama zapadnog Balkana.

Kada je riječ o sporazumima koji će omogućiti putovanje samo s ličnom kartom te priznavanja diploma, oni su praktično dogovoreni prije više od dvije godine, međutim zbog političkih pitanja bili su sve vrijeme blokirani.

“Ovo je sada dobra osnova za dalji razvoj zajedničkog regionalnog tržišta, od čega će krajnju korist imati građani i poslovni subjekti. Sporazumi će biti od konkretne koristi stanovnicima regiona, ali i podsticaj za investicije”, rekao je Manuel Sarazin, specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zapadni Balkan, a prenosi agencija Fena.

ČITAJ JOŠ:  Evo kada će biti poznati najnoviji podaci o rastu BDP-a u FBiH

Osim o sporazumima, sutra će na samitu Berlinskog procesa biti govora i o jačanju saradnje u oblasti energetike i energetske sigurnosti, kao i povećanja solidarnosti između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, a na dnevnom redu će biti i zelena agenda i posebno energetska tranzicija.

Predstojeći samit o zapadnom Balkanu biće održan na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca, u okviru takozvanog Berlinskog procesa, saopšteno je iz Kabineta njemačkog kancelara. Na samitu će učestvovati lideri vlada šest zemalja zapadnog Balkana kao i Ursula for der Lajen, predsjednica Evropske komisije, i Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

GODISNJICA
MARKETING