Usljed visokih temperatura se zapalio dio željezničke pruge

Željezničke pruge su se ranije danas zapalile na mostu u Londonu, što je rezultiralo djelomičnom obustavom saobraćaja, a navodi se da je događaj posljedica toplotnog vala i visokih temperatura.

Britanski mediji prenose da je varnica zapalila tračnice u Batterseaju, u južnom Londonu nakon što je cjelokupnu zemlju pogodio toplotni talas.

Steve White, generalni direktor željeznica, podelio je fotografiju požara na društvenim mrežama i izrazio zahvalnost željezničkoj kompaniji i londonskoj vatrogasnoj brigadi, napisavši: “Hvala što ste brzo odgovorili na požar pored pruge jutros i omogućili službama da sigurno nastave put.”

Kao odgovor na snimak, Network Rail Southeast je podijelio još jednu fotogrrafiju požara i naglasio da će vrućina “biti ozbiljan izazov za sve ove sedmice”.

Na pitanje korisnika Twittera o tome kako su se staze zapalile, iz organizacije su rekli: “Drveni dijelovi za točkove su se zapalili – veoma su suhi kao što možete zamisliti i iako ne znamo sa sigurnošću, moguće je da ih je zalutala varnica zapalila.”

Očekuje se da će temperature dostići 31°Celzijusa u Velikoj Britaniji, što je navelo Network Rail da upozori putnike da bi zbog toga vozovi mogli kretati sporije.

Smatra se da Network Rail nadgleda brojne lokacije jer temperature ostaju visoke u narednih nekoliko dana, kada bi vodovi mogli biti u opasnosti od izvijanja pod dodatnim pritiskom na vrućini.

Organizacija objašnjava: “Kada temperatura vazduha dostigne 30 stepeni, temperatura na šini može biti i do 20 stepeni viša… Za neke od naših pruga, tako visoke temperature su više nego što je naša pruga dizajnirana da se nosi, međutim problem je u tome što kada se čelične šine zagriju, one se šire, što može uzrokovati izvijanje šine.”

U objavi na Twitteru, Network Rail je rekao da toplotni talas može uzrokovati i popuštanje žica koje napajaju električne vozove, što zauzvrat uzrokuje daljnja kašnjenja.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE