Uspjeh bh. privrede: Rekordan izvoz drvne industrije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bh. kompanije iz sektora drvne industrije su u prošloj godini izvezle robe u vrijednosti od milijardu i devet miliona KM, objavila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Struktura izvoza se unaprijedila obzirom da je porastao izvoz namještaja i čini 35,4 posto izvoza, dok je izvoz rezane građe iznosio 28,9 posto. Međutim, i dalje ostaje problem izvoza šumskih sortimenata koji imaju udio u izvozu od 18,5 posto od čega je 80 posto ogrijevno drvo, a 20 posto trupci, izjavila je Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Značajan izvoz sirovina u drvnoj ali i mnogim drugim industrijama je karakteristika domaće privrede. Nedostatak napredne tehnologije za obradu materijala, ali i konkurencija stranih kompanija čine izvoz sirovina jedinom alternativom za mnoge domaće kompanije.

Potpredsjednik Asocijacije drvne industrije Lordan Iličić je izjavio da visoka stopa poreza i doprinosa čini domaće kompanije nekonkurentnim i da bi to trebalo mijenjati, prenosi Srna.

Domaćim proizvođačima je potrebno više poticaja i povoljnih kredita jer bi na taj način mogli ulagati u razvoj novih tehnologija i metoda rada.

(Faktor.ba)

GODISNJICA
MARKETING