Portal 072info

Uspjeh mladih Bosanaca i Hercegovaca: Najbolji studenti doktorskih studija osvojili 20.000 KM

Screenshot 7 587 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na prvom 3MT takmičenju učestvovalo je 70 studenata porijeklom iz BiH sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bosanskohercegovačkih studenata doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u BiH, u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom. Takmičari su imali zadatak da pripreme video prezentaciju od tri minute. 

O najboljima je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici-istraživači.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Univerziteta u Cirihu.

Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antwerpu i Sarajevu. Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od 6. do 10. mjesta osvojili po 200 eura, a od 11. do 18. po 100 eura. Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM.

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH gdje je publika klikom na “like” mogla glasati i odabrati svog pobjednika. Najviše “likeova” osvojila je Zerina Kurtović sa Karolinska instituta u Švedskoj.

Na svečanoj ceremoniji okupljenoj masi u ulozi gosta predavača obratio se profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta, izjavio je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja. 

– Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. Istraživača i upoznali javnost sa njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, sa kojim nažalost nismo dovoljno upoznati, izjavili su organizatori takmičenja. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takmičenje je po prvi put organizovano u BiH i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja. Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija. 

Kompletnu ceremoniju možete pogledati ovdje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MojaBiH

Podijelite članak
  • 18
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME