Berina Čehajić iz Kaknja osvojila treće mjesto za naučni rad u Bugarskoj

Podijelite vijest

Kakanjka Berina Čehajić, studentica četvrte godine na fakultetu za turizam I zaštitu životne sredine u Sarajevu, je zajedno sa kolegicom Naidom Omić na ovogodišnjoj Primatijadi za svoj naučni rad osvojila treće mjesto.

Primatijada je skup svih prirodnomatematičkih fakulteta na području Balkana, a ove godine je održana u mjestu Zlatni Pjasni blizu grada Varne u Bugarskoj. Učešće je uzelo petnaest prirodno matematickih fakulteta iz Makedonije, Srbije, Slovenije, Rumunije, Crne gore, Hrvatske i domaćina Bugarske. Glavni organizator ovogodišnje primatijade je asistent na biološkom fakultetu u Beogradu Ivica Dimkić.

Berina i Naida su predstavile svoj naučni rad pod nazivom „Turistički potencijal BiH”. U okviru ovog rada prezentovale su i turističku zajednicu Kaknja, konkretno izletišta Ponijeri. Za svoj naučni rad su osvojili treće mjesto.

Zahvaljujući novim poznanstvima, ostvarena je saradnja i ideja da se učesnicima iz balkanskih zemalja pobliže prezentuje izletište Ponijeri.

Odlazak na primatijadu ne bi bio moguć da učesnice nisu imale sponzore. Naida Omić je iz Sarajeva, i njen odlazak je finansiralo Geografsko udruženje FBiH, dok je Općina Kakanj finansirala našu Berinu.

Ovo je još jedan primjer uspjeha mladih Kakanjki koji pokazuje da uspješnih ima ne samo u muzičkom, sportkom i kulturnom nivou, nego i na onom intelektualnom i naučnom.

 

kakanj-x
FOTO: kakanj-x