Uspješna operacija na KCUS-u: Devetogodišnjem dječaku ljekari spasili šaku

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Brzom reakcijom ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) spašena je funkcija lijeve šake devetogodišnjem dječaku, kojem je uslijed teže povrede ruke prijetila trajna invalidnost. Dječak je primljen sa otvorenim prijelomom lijevog lakta, dislokacijom fragmenata i povredom krvnih sudova i nerava.

Brzom reakcijom dežurnih ljekara i medicinskog osoblja Klinike urgentne medicine dječaku je urađena hitna dijagnostika i priprema za operativni zahvat.

Dobro se osjeća

Multidisciplinarni dežurni tim ljekara činili su prim. dr Edin Kulenović, dr. Baždar Elvir i dr. Aldin Šahinović sa Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr. Vanis Dujso sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, dr. Vernesa Begović sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, instrumentarka Dijana Vlahovac i ostalo pomoćno osoblje hirurške sale.

ČITAJ JOŠ:  DA TI SRCE PUKNE: Ovo je djevojčica iz Zenice koja je preminula u bolnici

Prema riječima prim. dr Edina Kulenovića dijete je pri prijemu i kliničkom pregledu obilno krvarilo i gubilo funkciji šake lijeve ruke.

– Od presudnog značaja za očuvanje funkcije povrijeđene šake bilo je vrijeme od povrede do prijema i ulaska u operativnu salu KCUS-a. Zajedno s kolegom s Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju uradili smo izrazito zahtjevan operativni zahvat koji je trajao nekoliko sati. Dječak se postoperativno dobro osjeća, a oporavak ide željenim tokom – istakao je dr. Kulenović.

ČITAJ JOŠ:  Djevojčica iz Zenice nije liječena niti je preminula u KCUS-u

Multidisciplinarni pristup

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, prof. dr Đemil Omerović navodi da ova Klinika uspješno liječi najteže bolesnike iz cijele FBiH, svih starosnih uzrasta.

– Multidisciplinarni pristup u radu je i ovaj put dao odlične rezultate. Dežurni ortopedi su zajedno sa kolegama sa tri druge klinike uradili izvrstan posao. Od neprocjenjivog značaja je spasiti funkciju šake djetetu koje treba da se razvija i živi normalnim životom. Raduje me da ljekari i medicinsko osoblje KCUS-a rade kao uhodan i složan tim. Osoblje Klinike za ortopediju i traumatologiju svakodnevno radi na stručnom usavršavanju i unaprijeđenju postojećih usluga, što se vidi na pozitivnim rezultatima u liječenju bolesnika – izjavio je prof. dr Omerović.

ČITAJ JOŠ:  Desetogodišnja djevojčica preminula u Zenici, ne u Sarajevu
GODISNJICA
MARKETING