Uspješna saradnja Grada Zenica i mještana Bistrice u akciji čišćenja divljih deponija

Uspješna saradnja Grada Zenica i mještana Bistrice u akciji čišćenja divljih deponija

Mještani mjesne zajednice Bistrica i članovi Planinarskog društva “Bistrica” organizovali su akciju čišćenja neispravno odloženog otpada na području MZ Bistrica.

Akciju je podržala Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica, tako što je obezbijedila odvoz prikupljenog otpada na deponiju Mošćanica.

Ovo je jedan od pozitivnih primjera uspješne saradnje mještana i lokalne zajednice.  

Upravo zbog osjećaja odgovornosti prema sopstvenom mjestu življenja, opredjeljenje je da se u ruralnim sredinama mještani animiraju da sami izvrše čišćenje divljih deponija, a da u akcijama resorna služba učestvuje organiziranjem odvoza prikupljenog otpada, opremom za prikupljanje otpada ukoliko je potrebna, te dodjeljivanjem tabli upozorenja za neispravno odlaganje otpada.

Cilj je da se učešćem lokalnog stanovništva u čišćenju divljih deponija razvije osjećaj odgovornosti o važnosti čuvanja okoliša te podizanje svijesti o ispravnom odlaganju otpada.

Nesanitarnim odlaganjem otpada ugrožavaju se svi elementi životne sredine: lokalni površinski i podzemni vodeni tokovi,  zemljište, zrak, javno zdravlje, estetski izgled prostora, odnosno cjelokupni kvalitet života.

S obzirom na širenje neprijatnih mirisa, stvara se mogućnost prouzrokovanja epidemija bolesti koje prenose glodavci, ptice i druge životinje, zatim požara i emisija produkata sagorijevanja jer se pri razgradnji otpada u neregulisanim uslovima stvaraju uslovi za pojavu požara.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove podsjeća da je prema Odluci o komunalnom redu (“Službene novine Općine Zenica”, broj 7/11), odlaganje otpada na nepredviđenim mjestima, kao i neuključivanje u organizovani odvoz otpada kažnjivo, a kazne iznose od 40 do 300 KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE