Uspješno okončan 4. Međunarodni atletski miting „Zenica 2013“ (FOTO)

Uspješno okončan 4. Međunarodni atletski miting „Zenica 2013“ (FOTO)

IMG_3254
Foto: Benjamin Hazić/072info.com

U organizaciji A.K.  „Zenica“, danas je uspješno okončan jedan od prestižnih takmičenja u našoj zemlji i regiji u oblasti atletike, koji  je okupio veliki broj atletičara i atletičarki iz cijele Bosne i Hercegovine i mnogih drugih zemalja, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Ukrajine, Belgije, kao i iz Kenije.

Prvi čovjek Zenice, Husejin Smajlović, obratio se svim gledaocima i istakao: „Veliku dobrodošlicu želim iskazati našim gostima, nartučito onima iz drugih zemalja. Svima vama poručujem da uživate u kraljici sporta, da se lijepo provedete u gradu Zenici i da nam i iduće godine dođete“, poručio je načelnik Zenice, gospodin Husejin Smajlović.

Ovogodišnji miting „Zenica 2013“ otvorio je ministar za nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko – dobojskog kantona, Mirko Trifunović, koji također nije krio oduševljenje povodom ovog velikog događaja u našem gradu te rekao: „Okupili smo se u Zenici da pokažemo da i naša sredina može organizovati ovako jako takmičenje. Uvjeren sam da će preko 120 takmičara postići vrhunske rezultate na današnjem takmičenju, koje će također itekako dobro pamtiti“, dodao je ministar Trifunović.

Na ovogodišnjem takmičenju, takmičili su se takmičari u trinaest disciplini, te tako u svakoj od njih podijeljene su prve tri nagrade.

U disciplini 200 m za muškarce treće mjesto je osvojio Emil Smriko (BiH), drugo mjesto Damir Redžepagić (BiH) i prvo mjesto pripalo je Antoniu Ziliću (HR).

U disciplini bacanje kladiva za žene treće mjesto je zauzela Melisa Zukan (BiH), drugo mjesto Petra Jakeljić (HR) i prvo mjesto Barbara Špiler (SLO).

U disciplini disk za žene, treće mjesto zauzela je Emina Konjić (BiH), drugo mjesto pripalo je Kristini Rakočević (CG) i prvo mjesto osvojila je Gorana Pešanović (BiH).

Disciplina skok u vis za žene, donijela je tri nova mjesta. Treće je pripalo Lamiji Pašalić (BiH), drugo Almedini Jašarević (BiH) i prvo mjesto Mladeni Petrušić (BiH).

U disciplini 110 m za muškarce, treće mjesto osvojio je Sanjin Simić (HR), drugo mjesto Aleksandar Milanović (SRB) i prvo Batuhanu Energinu (TUR).

U disciplini 100 m za žene, treće mjesto odnijela je Marina Banović (HR), Anita Banović (HR) je osvojila drugo mjesto, a kao pobjednica je Ksenija Karagulj (UKR).

U istoj disciplini, 100 m ali samo za muškarce, treće mjesto pripalo je Tomislavu Kosmaru (HR), Antoniu Zeliću (HR) pripalo je drugo mjesto, dok je kao pobjednik otišao Miloš Savić (SRB).

U disciplini 1 100 m za muškarce treće mjesto otišlo je za Osmana Junuzovića (BiH), drugo za Bojana Stanišića (BiH), i prvo mjesto osvojio je Barbanaš Bene (MAĐ).

Tokom takmičenja, dodijeljena je i plaketa „Počasni gost“ i to od strane Suada Kaknje, a dobili su je Ivan Šimunić i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

Nakon toga, dodijeljena je i zlatna medalja za evropsku prvakinju na 800 m, koja proglašena posebnim gostom takmičenja, a to je Vera Nikolić. Zlatnu medalju, uručio joj je domaćin takmičenja Aziz Kevelj, a gospođa Vera prepuna emocija je istakla: „Ja nisam neki govornik, ono što sam imala, sve sam rekla na stazi. Mnogo vam zavidim, jer imate prelijep grad, sa toliko zelenila i sa toliko dobrih sportaša. Nastavite i dalje da volite ovu kraljicu sportova, atletiku, jer je to jedno prelijepo iskustvo, koje će vam služiti godinama poslije treniranja. Želim samo da vam poručim i poželim da i dalje nastaviti sa organizacijom ovog mitinga“, istakla je Nikolić.

U nastavku su se održale i preostale discipline i to:

Skok u dalj za muškarce, na kojem je treće mjesto zauzeo Adnan Malkić (BiH), drugo Ivan Gadro (HR) i prvo mjesto pripalo je Dini Pervanu (HR).

U disciplini 800 m za muškarce, treće mjesto pripalo je Dušanu Babiću (HR), drugo Nemanji Konjić (SRB) i prvo mjesto Amelu Tuki (BiH), koji zaista nije krio emocije te se publici u Zenici zahvalio, rekavši: „Od srca hvala svima koji me pdržavaju. Hvala ovoj publici koja je zaista prekrasna, ja se nadam da će ovaj rezultat i na idućem takmičenju biti još bolji“.

Što se tiče discipline koplje, treće mjesto zauzeo je Tinotir Herman (BEL), drugo mjesto Vedran Semac (SRB) i prvo mjesto osvojio je Zeničanin Dejan Mileusnić (BiH) koji je također svojim bacanjima digao publiku na noge. Njima se i zahvalio riječima: „Zahvaljujem se svima koji su došli da bodre mene i moje kolege. Isto tako, obzirom da sam imao jednu povredu, nadam se da će ova dužina narasti u Dablinu na 80 m sa bacališta“.

U disciplini 1 500 m za žene, treće mjesto pripalo je Kris Kečepljen (KEN), drugo mjesto pripalo je Slađani Perudović, a kao pobjednica izašla je Biljana Cvijanović (BiH).

Atraktivna disciplina, bacanje kugle zha muškarce, u kojoj imamo našeg Hamzu Alića, donijela je također zanimljive i dobre rezultate, pa tako i državni rekord i ispunjavanje norme za svjetsko prvenstvo za našeg Hamzu. Treće mjesto pripalo je Marinu Primeru (HR), drugo mjesto Kemalu Mešiću (BiH) i prvo mjesto našem Hamzi Aliću (BiH). Onako oduševljane i sa sinom u rukama, cijelom stadionu naš Hamza je poručio: „Zbog ove publike sam ovako dalko i bacio, ali vjerujte mi da ja to mogu i više i bit će više, ići ćemo i preko rekorda. Hvala vam svima za veliku podršku“, istakao je Hamza.

I na samom kraju ovog velikog takmičenja održane su i dvije završne discipline i to skok u dalj za žene u kojem je treće mjesto zauzela Ivana Šimić (HR), drugo mjesto pripalo je Mariji Babić (HR) i prvo mjesto Sonji Krnjeti (HR).

A u disciplini bacanje diska za muškarce treće mjesto pripalo je Tadeju Hidajiu (SLO), drugo mjesto Filipu Mihajloviću (MAĐ) i prvo mjesto Marinu Primerumu (HR).

Ono što je također važno istaknuti, jeste da je naš Zeničanin Hamza Alić, proglašen za atletičara mitinga, što je zaista i zaslužio svojim uspjehom i dobrim plasmanom.

Kako je protekao cijeli dan na atletskom stadionu „Kamberovića polj“, na 4. Međunarodnom atletskom mitingu „Zenica 2013“ pogledajte kroz fotogaleriju, koju smo za vas pripremili.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica