Portal 072info

Uspješno realizovana manifestacija “Duh Asiza u Zenici”

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini i gradski odbor za međureligijsku saradnju obilježili su svoje uspješno višegodišnje djelovanje manifestacijom “Duh Asiza u Zenici”.

– Ovaj događaj, koji organiziramo zajedno, ima za cilj da svi u duhu tolerancije i zajedništva živimo u ovim prostorima i da na koncu budućnost nam bude mnogo bolja – kazao je Jakub Salkica, predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Zenice.

U okviru manifestacije “Duh Asiza” u Zenici su proteklih dana boravili i mladi širom Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u radu brojnih radionice, te su posjetili vjerske objekte, upoznali religije koje godinama sudjeluju u vjerskom i društvenom životu ovog grada.

– Mi smo tri dana imali mlade iz bh. gradova i nekako smo kroz naše radionice pokušali da im prezentujemo multikulturalnu Zenicu. Zaista, cilj nam je bio da plamen mira i ljubavi prenesu u svoje gradove, te da znaju kako krojimo sadašnjost da će nam takva biti i budućnost – kazao je Milan Đukić, voditelj ureda mladih OMS-u Zenica.

Ovogodišnji “Duh Asiza u Zenici” bit će zabilježan i kao značajan datum, jer je dodijeljeno i prvo novoustanovljeno priznanje Odbora za međureligijsku saradnju Zenice – “Zenička povelja mira”, koja će se dodjeljivati istaknutim humanistima, zaslužnim djelatnicima na polju međureligijskog dijaloga. Prvi dobitnik i ovogodišnji laureat je don Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, a plaketu mu je uručio predsjedavajući OMS-a Jakub efendija Salkica.

Podijelite članak