Portal 072info

FESTIVAL SEVDAHA: Zlatni vrandučki zvekir osvojila Emina Hrustić iz Viteza (FOTO)

Sinoć je u tvrđavi Kraljevskog grada Vranduk, oko osam kilometara od Zenice, održan Festival sevdaha Vranduk, koji već osmu godinu organizuje zeničko Udruženje “Biseri sevdaha“.

Na ovogodišnjem festivalu sevdaha nastupili su brojni izvođači sevdalinki iz Zenice, Travnika, Tešnja, Visokog, Kaknja, Viteza i drugih gradova.

Tako su se za prvo mjesto natjecali Nedžad Hasanbašić, Mehmed Tukulić, Sadika Talić, Advan Karahodžić, Rukaja Podojak, Muhamed Tukulić, Selma Plančić, Alma Fazlić, Ermin Mandžuka i Emina Hrustić.

Svih deset takmičara oduševilo je mnogobrojne posjetioce festivala, a koji su uživali u interpretacijama mladih sevdalija koji su garant da se bh. izvorna muzika ne zaboravlja. Sve učesnike programa pratio je festivalski orkestar pod vodstvom Damira Galijaševića, a u revijalnom dijelu programa nastupili su Kanita Karić, Sead Podojak, braća Tukulić i Nejra Brka.

Pobjednica festivala
Pobjednica festivala

Tročlani žiri koji su sačinjavali Lejla Sarajlić (predsjednica žirija, novinarka Naše riječi), Zehdina Ismić (član žirija, predsjednica Udruženja “Biseri sevdaha”) i Avdo Ismić (izvršni producent festivala) imali su veoma težak zadatak budući da je ovogodišnja konkurencija bila na zavidnom nivou. Tako je treće mjesto odlukom žirija pripalo Mehmedu i Muhamedu Tukuliću iz Visokog, drugo mjesto pripalo je Almi Fazlić iz Kaknja, dok je prvo mjesto odlukom tročlanog žirija osvojila Selma Plančić iz Tešnja.

Osim žirija, prisutni gosti su putem zaokruživanja svog favorita odlučili i tri mjesta po odluci glasova publike. Tako je treće mjesto prema mišljenju publike pripalo Erminu Mandžuka iz Zenice, a drugo mjesto osvojila je Rukaja Podojak također iz Zenice.

Odlukom žirija i glasovima publike osvajač “Zlatnog vrandučkog zvekira” i generalni pobjednik Festivala sevdaha “Vranduk-Zenica 2014” osvojila je Emina Hrustić iz Viteza koja nikoga nije ostavila ravnodušnim interpretacijom sevdalinke “Ah što ćemo ljubav kriti”.

Kako je to sinoć izgledalo u Vranduku pogledajte u fotogaleriji Adisa Alića, a uskoro sve fotografije očekujte i na našoj Facebook stranici.

 [Galleries 373 not found]

Podijelite članak