Portal 072info

Uspještan rad Skupštine ZDK u prvih šest mjeseci

Predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Draženka Subašić i zamjenik Jasmin Duvnjak predstavnicima medija prezentirali su izvještaj o ostvarivanju Programa rada Skupštine ZDK za prvih šest mjeseci ove godine.

Ocijenjeno je da je rad skupštinskih tijela ZDK bio uspješan, sa procentom realizacije od 81,03 posto, i da ovakav procenat realizacije Programa rada Skupštine posljednji put je ostvaren 2010. godine. 

U izvještajnom periodu razmatrane su 52 tačke dnevnog reda, od kojih je 47 tačaka planirano Programom rada Skupštine za prvih šest mjeseci 2015. godine, a tri tačke su razmatrane prema planu za razmatranje u drugom polugodištu. 

Skupština je nakon formiranja izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona usvojila Budžet Zeničko-dobojskog kantona i Zakon o izvršavanju budžeta koji prati njegovu realizaciju, a potom i niz značajnih zakona, te šest odluka, od kojih su najznačajnije odluke o prihvatanju finansijskih planova JU Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje ZDK, čime je omogućen kontinuitet u pružanju zdravstvene zaštite građanima Zeničko-dobojskog kantona i ostvarivanje prava nezaposlenih lica na evidenciji Službe za zapošljavanje, te obavljanje redovnih aktivnosti ova dva zavoda. 

Pored ovoga, razmatrani su i izvještaji javnih ustanova iz 2013. i 2014. godine, koji nisu dobili podršku Skupštine i određene su smjernice za unapređenje poslovanja ovih javnih ustanova. 

Na sjednicama Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su održane u posmatranom periodu poslanici su postavili 122 poslanička pitanja i uputili 37 inicijativa. 

Do kraja ove godine Skupština bi trebala da usvoji Budžet kantona za 2016. godinu i programe koji će pratiti izvršenje, Strategiju zdravstvene zaštite, te Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK.

Istaknut je profesionalan angažman poslanika u drugim kantonima i doprinos koji poslanici u Zeničko-dobojskom kantonu daju samim tim što ne obavljaju poslaničku funkciju kao profesionalni uposlenici, već imaju poslanički paušal koji ne može biti veći od prosječne neto plaće u kantonu. 

Osvrt je dat i na poslaničku mogućnost korištenja bijelog hljeba od strane poslanika kojima je istekao mandat i još jednom naglašeno da u Zeničko-dobojskom kantonu nema poslanika koji koriste ovu privilegiju.

Fena

Podijelite članak