Usporen oporavak ekonomije: Cijene nafte prošle sedmice gotovo nepromijenjene

Usporen oporavak ekonomije: Cijene nafte prošle sedmice gotovo nepromijenjene

Cijene nafte na svjetskom tržištu prošle su sedmice ostale gotovo nepromijenjene jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize, dok podršku cijenama pruža spori oporavak proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu.

Cijena barela na londonskoj burzi oslabila je prošle nedjelje 0,1 posto, na 72,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 69,29 dolara.

Podršku cijenama na američkom tržištu pružio je spori oporavak proizvodnje i prerade u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Ida.

U tom je zaljevu obustavljeno oko 80 posto proizvodnje nafte i plina, a rafinerijama u Louisiani možda će trebati sedmice da obnove preradu. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 milionana barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva.

– Cijene podupiru produljeni prekid proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva i prerade u rafinerijama u Louisiani, koji će nužno dodatno srezati ionako smanjene zalihe nafte u SAD-u, i podaci koji pokazuju kontinuirano snažan oporavak domaće potražnje za gorivom – rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa, prenosi SEEbiz.

Potporu cijenama pružila je i odluka Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE