Uspravljena Costa Concordia

concordia1709b

Poznati veliki luksuzni brod “Costa Concordia”, doživio je svoje uspravljanje, kada je prije 20 mjeseci bio nasukan kod ostrva Giglio, a sama ta akcija uspješno je okončana i realizovana  rano jutros, nakon 19-časovne akcije.

Kako zvaničnici prenose i kako je s njihove strane potvrđeno izuzetno “savršeno” je uspjela ova dosta komplikovana i teška akcija, koja je prva ikad izvedena za tako veliki brod, te je bez problema sklonjen sa mjesta gdje se i nasukao. 

Nekad iz četiri sata ujutru oglasila se sirena kod ostrva Giglio i šef italijanske civilne odbrane Franco Gabriell proglasio je da je brod dostigao vertikalni položaj i da je operacija rotiranja završena, te da se može napokon odahnuti. 

Nick Sloan, južnoafrički stručnjak za izvlačenje brodova koji je rukovodio timom od 500 ljudi za ovaj inžinjerski komplikovan poduhvat, da bi se nasukani ogromni brod sklonio sa mjesta gdje se nasukao, dočekan je kao veliki heroj. Sloan je operaciju pripremao tačno godinu dana, a sama akcija počela je jučer ujutro, te uspješno okončana u jutarnjim satima. 

Ono što je specifično je to da je ovaj veliki brod prvo odvojen od stijena kod ostrva Giglio u Tirenskom moru, gdje je poprilično potonuo prije 20 mjeseci. 

“Concordia” je u noći 13. januara 2012. udarila u greben u blizini ostrava Giglio i prevrnula se, a kroz pukotinu dugačku 53 metra voda prodrla u potpalublje, te se smatra jednom od težih i opasnijih nesreća ikada.

Od 4.200 putnika i članova posade poginule su 32 osobe, a tijela dvije žrtve nisu nađene i pretpostavlja se da su na dnu olupine, te će se za njima tragati kada se cijela olupina broda skloni. 

Za brod “Costa Concordia” interesantno je da je dug 290 metara i težak 114.000 tona. U procesu pripreme konstrukcija predviđenih za uspravljanje broda upotrijebljeno je čak 30.000 tona čelika. 

Bez obzira što se ovaj brod sada spasio za njega u budućnosti spasa nema. Oštećenja na dijelovima koji su bili u bilo kojem dodiru sa grebenom i stijenama su ogromna, a i voda je za 20 mjeseci razorila potopljene dijelove broda. 

Nakon stabilizacije i dogradnje zračnih tankova, koji će omogućiti plutanje broda, ogromni kruzer će iduće godine biti odvučen u rezalište, te će se iole sačuvani dijelovi koristiti za druge stvari.


Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE