Ustaju sat poslije ponoći i rade cijeli dan za 800 evra u Njemačkoj

20210427120045 658813
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pratili su oglase u rumunskim novinama: Njemačka traži radnike u mesnoj industriji. Napustili su domovinu u potrazi za boljim životom, a onda je uslijedilo razočaranje.

“Najgore je bilo radno vrijeme. Morao sam da ustanem u 1 sat noću, da bih stigao na posao. Dakle, budim se usred dubokog sna, i još sam morao da radim do 17, 18 sati popodne”, priča jedan od radnika iz Rumunije.

Drugi kaže – “tretiraju vas kao robove”, i dodaje: “svaki dan morate da vučete tone mesa, bole vas leđa, i na kraju mjeseca zaradite samo 800 evra”. Mladi Rumun ne krije da se ponekad isplače zbog svega.

Obojica su napustili posao u fabrici mesa poslije tri mjeseca, i zaposlili se u drugoj kompaniji, gdje se nadaju boljim uslovima rada, izvještava DW. Podstrek im je to što od 1. aprila, u ovoj privrednoj grani, nije dozvoljeno koristiti sezonske radnike.

Ranije su strani radnici, zapravo, bili zaposleni u kooperantskim firmama, koje su im davale minimalne plate. Ali sada, sindikati su dobili vjetar u leđa u borbi za ravnopravnost ove ugrožene grupe radnika.

Ipak, sada sindikati i poslodavci ne mogu da se dogovore o kolektivnom ugovoru, pa stoga predstavnici zaposlenih vrše pritisak i pozivaju na štrajk upozorenja. Radnici informacije dobijaju na rumunskom, poljskom ili ruskom jeziku, jer mnogi ne razumiju njemački.

Međutim, potpisali su ugovore o radu, napisane na njemačkom jeziku, i zato često suviše kasno vide u šta su se upustili. Predstavnik sindikata kaže da u ovom domenu vladaju loši uslovi rada, loše plate, ali i da ljudi dolaze s pogrešnim predstavama i onda uvide da “Njemačka, ipak, nije pravi raj”.

Još jedan radnik (53) kaže da nije očekivao raj, ali jeste očekivao pošteno plaćen posao. On je kao zanatlija radio na njemačkim gradilištima četiri mjeseca, a nevjerovatno zvuči da je mjesečno zarađivao svega 300 evra.

Kaže da ga je nužda natjerala da dođe, kako bi pomagao porodici u Rumuniji i sinu koji želi da studira. Mnogi Rumuni koji se bave poslom prerade mesa žive u mjestašcu Elde, i kažu da platu nekada čekaju i dva mjeseca, zbog čega ne mogu na vrijeme da šalju novac kući.

“Deset dana smo jeli samo tjesteninu sa šećerom, pitali smo za platu i ništa. Samo vas lažu”, ističe jedan od radnika.