Ustavni sud FBiH jednoglasno odbacio zahtjev SDA i Galijaševića – budžet Grada za 2017. godinu po Zakonu i Statutu

Ustavni sud Federacije BiH donio je Rješenje kojim se obustavlja postupak po zahtjevu premijera ZDK Miralema Galijaševića za utvrđivanje ustavnosti Odluke gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića o usvajanju Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu. Premijer ZDK i predsjednik SDA ZDK Miralem Galijašević na zahtjev Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica podnio je 16.06.2017. godine Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Odluke gradonačelnika Kasumovića o usvajanju Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu.

Predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Aleksandra Martinović dostavila je Gradskoj upravi Rješenje Ustavnog suda FBiH broj: U-35/17 od 05.06.2018. godine na objavljivanje u Službenim novinama Grada Zenica.

“Budžet Grada Zenica je akt temporalnog karaktera koji je usvojen za 2017. godinu i odluka gradonačelnika kojom se proglašava Budžet Grada Zenica odnosi se samo na 2017. godinu. Isti je donesen u skladu sa Zakonom i Statutom Grada Zenica. Naime, u konkretnom slučaju, osporeni akt je Odluka gradonačelnika o proglašenju Budžeta za 2017. godinu, i nesumnjivo se radi o aktu temporalnog karaktera koji se donosi za svaku godinu, kako to proizilazi iz člana 2. stav 2. Odluke o izvršenju Budžeta Grada Zenica kojom je propisano da se Budžet odnosi na fiskalnu 2017. godinu, koja počinje 01. januara, a završava 31. decembra 2017. godine, pa se prema stanovištu Ustavnog suda FBiH važenje, pravni učinak i dejstvo Budžeta Grada Zenica odnosi isključivo za navedenu budžetsku godinu. Iz navedenih razloga, u konkretnom slučaju, nesumnjivo je utvrđeno da je osporeni akt prestao da važi, te je primjenom odredbe člana 42. stava 1. tačka 2. Poslovnika Ustavnog suda FBiH, i odlučeno kao u izreci Rješenja. Ovo Rješenje Ustavni sud FBiH donio je jednoglasno u sastavu: Aleksandra Martinović, predsjednica Suda, Vesna Budimir, Mirjana Čučković, dr. sc. Šahbaz Džihanović, prof.dr. Edin Muminović, dr.sc. Kata Senjak i Mladen Srdić, sudije Suda”, stoji u Rješenju kojeg je potpisala Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Podsjećamo, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, 03. aprila 2017. godine pozivajući se na Zakon o principima lakalne samouprave (Sl. novine FBiH br. 49/06 i 51/09) proglasio je Budžet Grada Zenice za 2017. godinu, što je kako se i ispostavilo bilo njegovo legitimno pravo obzirom da Gradsko vijeće Zenica nije usvojilo budžet za 2017. godinu u roku od 90 dana od početka budžetske godine.

“Tada je dio vijećnika predvođen SDA nasilnim metodama želio masakrirati budžet, kako ne bih mogao ispuniti svoje obećanje dato građanima Zenice i podržati poljoprivredu, sanirati puteve u ruralnim dijelovima, riješiti problem pasa lutalica, grijanja i druge. Nakon toga pokušali su izvršiti pritisak na sudstvo i tužilaštvo gdje su mi podnijeli krivične prijave zbog usvajanja Budžeta Grada Zenice. Međutim, pravosuđe je maksimalno profesionalno uradilo svoj posao. Bila je to vjerovatno prva od, mislim 37 krivičnih prijava koje su mi pokušali napakovati SDA i njeni sateliti. Svojim sugrađanima ponavljam, Fuad Kasumović je odlučan i hrabar čovjek koji je došao na čelo Grada da pokaže da se može pošteno i transparentno voditi Zenica. SDA i njeni trabanti uz podršku kladioničarskog lobija pokušavaju nastaviti da pljačkaju Zenicu i Zeničane i odatle su te njihove silne krivične prijave protiv mene. Ne pravim greške, znam svoj posao i budite sigurni da ćemo se svi zajedno izboriti za bolji život u našoj Zenici. Premijeru Galijaševiću je pametnije da što prije ispoštuje zaključak Gradskog vijeća Zenica i sa Ustavnog suda FBiH povuče svoju apelaciju kojom je hitnom postupku tražio ocjenu ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice, odnosno kojom je kladionice proglasio vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka”, komentarišući Rješenje Ustavnog suda FBiH rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona prije više od godinu dana odbacilo je kao neosnovanu prijavu koju je SDA Zenica podnijela protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića “radi donošenja Budžeta Grada Zenice za 2017.godinu”.

Rješenje Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine preuzmite ovdje.