351A9063 8673 4253 BE53 3C4E0D757DE2
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 29, 2021 @ 13:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ustavni sud BiH će 2. i 3. decembra na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija, poše Avaz.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banja Luci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, gradnju tri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča i Paunci, na Drini, istočnoj granici BiH i Srbije.

Većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 posto, a 49 entitet RS. Potom će se na sjednici Nakon zahtjeva 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, Ustavni sud BiH je 16. jula utvrdio da postoji spor između BiH i RS u vezi sa odlukama o datim koncesijama koje je donijela Vlada RS.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da najkasnije u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i RS, u protivnom predmet se vraća Ustavnom sudu. Taj rok istekao je 28. oktobra.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zahtjev Aljoše Čampare

Na dnevnom redu dvodnevne plenarne sjednice uz ostalo naći će se i zahtjev Aljoše Čampare, Federalnog ministara unutrašnjih poslova, Ustavnom sudu BiH da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je ranije navode iz apelacije člana Kolegija Doma naroda koju je podnio Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti pojedinih članova Pravila službe Oružanih snaga BiH.

Izetbegović je tražio da se pripadnicima Oružanih snaga BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti. Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane koja je smatrala da je diskriminirana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.

Novi sudija

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti člana 9 stav (1), člana 10 stav (4) i člana 11 stav (1) tačka b) Zakona o Sudu BiH.

Ustavnom sudu BiH će se pridružiti i novi sudija Albanac, Ledi Bianku koji će dati svečanu izjavu.

Njegovom imenovanju protivio se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da je novi sudija Albanac, produkt lobiranja “muslimanske” strane iz Sarajeva.

LIDER