Portal 072info

Ušteda 17 KM po rezervoaru u BiH u odnosu na RH

BiH ima najniže cijene goriva u regiji. Najskuplja je Slovenija, a najnižu cijenu imaju Makedonci i građani u Bosni i Hercegovini

Cijene sirove nafte nastavljaju rapidno padati u svijetu, što prati i djelomično korigiranje cijena nafte i naftnih derivata u maloprodaji u Bosni i Hercegovini koja, ako se izuzme Makedonija, ima daleko povoljniju naftu od susjeda, piše Večernji list BiH. Sadašnje cijene variraju od 1,61 maraka (0,82 €) za jednu litru dizelskog goriva do 1,76 maraka koliko je gornja granica na benzinskim crpkama ili pak bezolovnih benzina koji se kreću oko 1,81 marku.

Za spremnik od 50 litara goriva, koliko staje u prosječni spremnik, danas je potrebno izdvojiti 83 marke, što je manje za čak 22 marke. Samo prije tri mjeseca kada je cijena goriva počela padati, ali se još uvijek držala na zamjetnoj razini, 50 litara goriva iznosilo je 105 maraka.
Danas je u regiji najjeftinije napuniti tank goriva u BiH, no to ni u cijeloj državi nije isto budući da određena područja u istočnom dijelu Republike Srpske imaju niže cijene do 10 feninga. Te razlike su moguće jer se u Republici Srpskoj cijene određuju slobodno bez bilo kakvog odobrenja entiteta, što, međutim, u Federaciji BiH nije slučaj jer svako ‘klizanje’ cijena mora dobiti i odobrenje Federalnog ministarstva trgovine.

U odnosu na prvoga susjeda, Hrvatsku, u BiH se može nasuti čak 10 litara goriva više kada je riječ o 50-litarskom spremniku. U Srbiji je još skuplji spremnik dizelskog goriva, dok je, zanimljivo, niža cijena bezolovnog benzina. U odnosu na Srbiju, u BiH se može nasuti dodatnih 25 litara goriva kolika je razlika računa kada sipate 50 litara u spremnik u BiH, odnosno Srbiji. U Crnoj Gori cijena goriva je nešto niža nego u Hrvatskoj, odnosno Srbiji.

Bezolovni benzini u Crnoj Gori koštaju 1,08 eura, benzini s 98 i 100 oktana 1,14, a dizel 1,11 eura po litri. U regiji najnižu cijenu goriva ima Makedonija u kojoj dizeli iznose 0,80 € po litri, a bezolovni benzin 1,01 euro. Najvišu cijenu goriva u Europi imaju Talijani koji litru dizela plaćaju 1,38 eura, te Velika Britanija i Finska, a najnižu cijenu plaćaju odnedavno rekorderi u proizvodnji tekućeg zlata, Rusi, kod kojih litra dizela košta nepunu marku, odnosno 0,46 eura, što je skoro dvostruko niže od cijene koju sada plaćaju državljani BiH. Novi pad cijena ponovno se očekuje idućeg tjedna.

– S obzirom na pad cijena barela na svjetskom tržištu te najavljeni pad cijena goriva u susjednoj Hrvatskoj, možemo očekivati novi pad cijena goriva u Federaciji BiH, koje su, naglašavamo, i dalje najmanje u regiji, rečeno je iz Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine.

Podijelite članak