1628609481 SA 00 01 04 10 Still001 1200x800 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Stepen građanskih i političkih sloboda u jednoj zemlji, zavisi direktno od prava na slobodu okupljanja, poručeno je pred održavanje, treće po redu, Povorke ponosa u Sarajevu. Funkcionalan zakonodavni okvir, u kojem ključnu ulogu imaju policijske agencije, treba da obezbijedi organizatorima nesmetano uživanje prava na slobodu mirnog okupljanja, pa je s tim u vezi, zabrinjavajuća situacija u Republici Srpskoj, poručuju upućeni.

FIXGEHALT

Izazovi i problemi s kojima se susreću organizatori jednog javnog okupljanja, kreću se od nefunkcionalnog zakonodavstva, spore i neadekvatne reakcije nadležnih institucija o pojedinim pitanjima, do neinformisanosti javnosti. Ipak, upućeni kažu da, kada je u pitanju sloboda okupljanja LGBTIQ zajednice, primijetan je napredak.

“Ovdje se konkretno ističe sve bolja i kontinuirana saradnja s MUP KS, kao jednom od ključnih institucija kada govorimo o ovom pitanju”, kazao je Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra.

U toku su izmjene određenih zakonodavnih procedura kojima je cilj obezbijediti bolji okvir za izražavanje političkog stava i mišljenja na ulici, ali i javni red i mir.

LIDER

S tim u vezi, iz Transparency Internationala u BiH, poručuju da je situacija u Republici Srpskoj zabrinjavajuća.

“Gdje policijske vlasti već godinama zabranjuju mirna okupljanja građana, posebno onih koji su prepoznati kao prijetnja po samu političku elitu”, naveo je Uglješa Vuković iz Transparency Internationala.

Do održavanja treće po redu Povorke ponosa u Sarajevu, ostalo je još veoma malo. Pripreme teku planiranom dinamikom, a ostalo je još samo da budu utvrđeni detalji u vezi s rutom, brojem ljudi i protokolom ulaska.

“Molimo sve osobe koje žele da dođu na Povorku da imaju razumijevanja, budući da je pandemijska godina i da smo svakako ograničeni i u tom kontekstu važno nam je poslati poruku da, koliki god broj da bude i oni koji ne budu mogli da uđu, neka znaju da su oni naš ponos i da je Povorka ponosa puno šira od onog sigurnog prostora koji će biti na dan Povorke ponosa”, istakla je Lejla Huremović iz Organizacionog odbora Povorke ponosa.

Povorka ponosa bit će održana u subotu, a za razliku od 2019. godine, kada ju je finasirala međunarodna zajednica, ovogodišnju će podržati državne institucije.