Ususret ljetnoj sezoni: Kakva su očekivanja vlasnika apartmana na Jadranu

Screenshot 2 52

Nova turistička sezona u Hrvatskoj je pred vratima. Epidemiološka situacija u zemlji sve je povoljnija, broj zaraženih posljednjih dana opada. Ipak, među iznajmljivačima vlada neizvjesnost budući da sezona umnogome ovisi o mjerama u drugim zemljama iz kojih dolaze turisti.

U medijima često čitamo o situaciji u turizmu, prvenstveno s aspekta velikih hotelskih kuća, dok se rijetko spominje izuzetno bitan segment privatnih iznajmljivača.

“Slobodna Dalmacija” je ispitala kakva su očekivanja i trenutno stanje rezervacija na Makarskoj rivijeri iz perspektive nekoliko privatnih iznajmljivača.

Za početak su porazgovarali s Eleonorom Filipetti koja iznajmljuje apartmane “Filipetti” u Makarskoj, te “Villu Lora” u Gornjim Tučepima.

“Poučeni prošlogodišnjom sezonom u predstojećoj smo oprezni. Ne očekujemo ludilo od rezervacija. Booking za ovu godinu pretežno čine rezervacije iz Poljske i Slovenije. Očito je da se njemačko tržište još nije definitivno odredilo. Ako i kad se ono otvori, to će biti prava stvar”, dodala je.

Gradac u Hrvatskoj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradac u Hrvatskoj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Nastavlja da po pitanju cijena teško je biti pametan. Trenutno lošiji booking je odraz stanja na tržištima, procijepljenosti i mjera, a postavlja se pitanje je li naš proizvod skup ili ne. Cijenama će se igrati u zavisnosti od interesa.

Važan podatak u nastupajućoj sezoni je i posjedovanje Safe stay in Croatia naljepnice, ali i vakcinisano osoblje.

“Svi stariji u domaćinstvu su vakcinisani prvom dozom. Proučili smo mjere koje treba provoditi za istaknuti Safe stay in Croatia naljepnicu na objekt. Mislim da je sve navedeno nužno i implementirali smo to i u prošloj godini”, navodi.

U vremenu pandemije važna je i podrška nadležnih institucija, kolika je podrška i razumijevanje od strane Hrvatske turističke zajednice.

“Prošle godine smo bili oslobođeni jedne četvrtine davanja i mislim da je to bilo potrebno. Na kraju smo ostvarili samo oko 40 posto prometa od 2019. godine. Najveću pomoć bi dobili u detekciji i kontroli neprijavljenih objekata, poglavito stanova koji se iznajmljuju pod kategorijom “apartmani” i “direktno”. Politikom niskih cijena ruše zajednički turistički prozvod. Svi takvi objekti završe na raznim platformama i gosti prilikom odabira lako uspoređuju, filtriraju cijene i ponudu. Cijenama od 7 do 10 eura po krevetu se bespovratno uništava destinacija”, nastavlja.

Dodaje da živeći od turizma i za turizam, na priobalju, teško je pronaći drugu privrednu aktivnost, a da nije usko povezana sa turizmom.

“Ipak, u mojim godina, kada sam i baka tri unuka gledam kako što manje vremena provoditi sa krpom u ruci i maskom na licu. Ne, ne bih proširivala smještajne kapacitete”, zaključuje.

Popust stalnim gostima

Kako se u Tučepima pripremaju za sezonu ispričao je Pavo Borić, vlasnika “Ville Borić”.

“Po svim dosadašnjim rezervacijama koje smo zaprimili mislim da će ova sezona biti kao prošla, s tim da postoji mogućnost bolje realizacije za septembar u odnosu na lani. Što se tiče zastupljenosti, za sada dominiraju rezervacije iz Austrije i Njemačke, tu imamo dobar booking. Slovenaca ima 30 posto u odnosu na lani, a počele su pristizati i rezervacije iz BiH. Cijene su ostale iste kao što su bile i 2019. s tim da stari gosti imaju popuste 10 posto. Smatram da bi spuštanjem cijena dugoročno izgubili. S cijenama smo realni i ne stršimo pred drugima”, kazao je.

Gradac u Hrvatskoj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradac u Hrvatskoj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vezano uz situaciju sa koronom kaže da na sreću ili na nesreću svi u kući su preboljeli koronu, tako da su za ovu sezonu mirni, s tim da će raditi testove da vide koliko imamo antitijela. Safe stay naljepnicu još nije realizirao, ali hoće.

“Što se tiče ulaganja u apartmane, razmišljam o poboljšanju kvalitete smještaja što podrazumijeva jednu veću rekonstrukciju kompletnog smještajnog dijela. Tržišta su sve zahtjevnija pa smo planirali da bi napravili jedno renoviranje u cijelom objektu”, dodaje.

Joško Medić, vlasnik apartmana “Joni” iz Brela, navodi da prošle godine je bilo oko 30 posto lošije, orijentirao se na Booking.com.

“Bilo je dobrih rezervacija, ali je dosta toga otpalo zbog Covida. Imali smo starih gostiju, a ove godine je također pola starih gostiju. Cijene su ostale iste kao i prije, zadnjih deset godina cijena je praktički konstantna. Broj upita se smanjio u posljednja dva mjeseca kako se epidemiološka situacija pogoršala. Najviše rezervacija imamo iz Poljske, a ima nešto i domaćih gostiju. Mađara također ima dosta što je zanimljivo. U Brelima općenito najviše gostiju dolazi Poljske. Vezano uz eventualna ulaganja, radim na tome, napravio bih nešto dodatno. Ipak, relacija ulaganja i povrata uloženog je svake godine sve manja jer konkurencija raste, a time se ruši cijena i popunjenost. Na kraju se sve svodi na turizam jer je to zapravo jedina stavka izvoza”, zaključuje.