USVAJANJE DJECE U BiH: Interes postoji, ali je proces dugotrajan i detaljan

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako interes za usvajanje djece u BiH postoji, mnoga od njih i dalje borave u institucijama kolektivnog smještaja.

– Interesovanje za usvajanje djece u Bosni i Hercegovini postoji, ali je proces dugotrajan i detaljan i obično traje dvije do tri godine – izjavila je direktorica organizacije “Hope and Homes for Children”, Anisija Radenković.

Dodala je da problem predstavlja i nepostojanje jedinstvene baze podataka na nivou države, a što znači da nije poznat broj djece bez roditeljskog staranja niti broj usvojitelja.

ČITAJ JOŠ:  Napadi u Luhansku, Lukašenko prijeti nuklearnim oružjem

– Smještanje djeteta u veliku instituciju predstavlja kršenje njegovog prava. Ukoliko dijete ne može odrastati u biološkoj porodici, onda treba živjeti u zamjenskoj, ali uvijek će biti djece koja trebaju instituciju – objasnila je Radenković.

Smatra da je država dužna osigurati veću podršku biološkoj porodici ukoliko je to interes djeteta, ali ako ne može, onda ga treba smjestiti u hraniteljsku porodicu, piše Fena.

– Često se postavlja pitane kako je moguće da u BiH postoji mnogo ljudi koji žele usvojiti djecu, a u isto vrijeme postoji mnogo djece koja borave u institucijama. Dijete koje je bez roditeljskog staranja nije uvijek “pravno čisto” i njegova situacija nije takva da može biti usvojeno – istakla je.

ČITAJ JOŠ:  Za praznike na granici gužve, ali i novi, detaljniji pregledi. Koji?

Osim usvajanja djece postoje i drugi oblici podrške kao što je hranitejstvo ili srodnička podrška.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Saudin Đurđević smatra da je usvajanje najbolji oblik brige o djetetu.

– Usvajanje djece u BiH je vrlo komplicirano, ali je i potrebno. U našem domu je prošle godine usvojeno sedmoro djece – istakao je Đurđević.

Dodao je da je razlog dugotrajnosti ovakvog procesa stvaranje preduvjeta da dijete ode u zdravu sredinu te otklanjanje svih mogućnosti zloupotrebe.

ČITAJ JOŠ:  Hiljade vjernika na centralnoj manifestaciji 505. Dani Ajvatovice

Izvor: faktor.ba

GODISNJICA
MARKETING