Usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta ZDK

vlada-zdk11

Sa 19 glasova „za“,7 „protiv“ i 3 „suzdržana“, Skupština Zeničko dobojskog kantona usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta ZDK za 2013. godinu, koji je zacrtan na 272 miliona i 230.990 konvertibilnih maraka. Na traženje Udruženja poljoprivrednika i nekih zastupnika, kasno popodne vanredno je zasjedala Vlada preuzevši obavezu izdvajanja 1,5 milion maraka u narednoj godini po programu uređenja zemljišta iz 2013 godine.

Ministrica finansija, Sabina Heljić je u obrazloženju donošenja rebalansa istakla da je to rezultat unutrašnjih preraspodjela sredstava, te slabog priliva sredstava u budžet tokom cijele godine. Prema njenim riječima deficit za 2013. godinu mogao bi iznositi 22 do 23 miliona. Opozicija, odnosno zastupnici SDA i Stranke za BiH su kritikovali kašnjenje ovog dokumenta, istakavši da je stvarno stanje budžeta puno gore jer bi izvršenje u najboljem slučaju moglo biti do 240 miliona maraka. I zastupnik BPS-a Harun Drljević je ponovio raniji stav da je ovo tijelo trebalo prvo razmatrati rebalans ovogodišnjeg, a tek onda Prijedlog budžeta za iduću godinu, koji je ranije usvojen.

Skupština je većinom glasova prihvatila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izvršavanju budžeta za 2013 godinu. I protiv ovog dokumenta glasali su zastupnici SDA, uz najavu da će zatražiti mišljenje Ureda za reviziju. Podržani su i Prijedlog Zakona o zaštiti od buke, te Prijedlog Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE