Portal 072info

Usvojen Zakon o poticanju male privrede ZDK

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog Zakona o poticanju male privrede.S druge strane nije bilo potrebne podrške za Odluku o Programu obilježavanja Dana Zeničko dobojskog kantona i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje za prošlu godinu.Prema riječima ministra privrede, Zvonimira Anđelića, Zakon o poticanju male privrede je kvalitativni iskorak u odnosu na dosadašnju praksu i preciznije se na dugoročnoj osnovi uređuje ova oblast.Veća rasprava vođena je oko dokumenta Evaluacija Strategije omladinske politike na području ZDK za period 2009-2014. godine.

Munib Husejnagić (SDP) je ukazao,da je Strategija neophodna iz više razloga,među ostalim i lakšem pristupu sredstvima EU fondova.Zastupnik DF-a, Samir Lemeš cijeni da Evaluacija Strategije omladinske politike ne daje pravu sliku stanja u ovoj oblasti,uz pitanje za koga školujemo kadar. Puno se sredstava uloži u obrazovanje mladiha,a onda se javlja problem odlaska u druge zemlje,upozorio je Lemeš.

Resorni ministar, Mensur Sinanović najavljuje izradu nove Strategije za naredni četvorogodišnji period koja bi trebala biti realnije provodiva,a u čijoj izradi će,među ostalim,biti konsultovan širi nevladin sektor. Planirano je angažovanje stručne agencije za ovu aktivnost.Skupština nije dala saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje za 2015. godinu,koja je okončana sa gubitkom,zbog kašnjenja uplate sredstava od strane federalnog zavoda za zapošljavanje.Pri tome su pozitivnim ocijenjeni napori koje poduzima novi direktor Marinko Kelavić.

Sam Kelavić je podsjetio na ohrabrujuća finansijska kretanja u ovoj godini,te mjere na stabilizaciji stanja u ovoj Ustanovi.Do kraja sjednice na razmatranju su bile dvije Informacije o koncesijama za prošlu godinu.

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box