Usvojen Zakon o zabrani pušenja u FBiH 

DCCD4BBC 958B 45FA 9106 C2E86C96BB0E
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizoda za pušenje u verziji koja je usvojena na Domu naroda FBiH.

Zastupnički dom je na 22. redovnoj sjednici održanoj 26.5.2021. godine usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje sa jednim amandmanom Vlade FBiH koji je postao sastavni dio prijedloga zakona a koji se odnosi na početak primjene zakona. Dom naroda FBiH je usvojio prijedlog ovog zakona sa šest amandmana koje Vlada FBiH nije prihvatila ali ih je dom naroda izglasao. S obzirimm da prijedlog zakona nije usvojen u istovjetnom tekstu u oba doma, danas ga moramo usaglasiti.

Možemo usvojiti zakon u istom tekstu ili neusvojiti ga pa ide na usaglašavanje. ja mislim da smo mi usvojili bolji zakon, da su ga u dobroj mjeri u Domu naroda unakaradili, ali bolje da imamo bilo kakav zakon nego nikakav. Mislim da ga treba dorađivati u pravcu u kojem smo ga usvojili – rekao je predsjedavajući zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović.

Pixabay

Uslijedilo je glasanje i za zakon je glasao 61 zastupnik, dva su bila protiv a petero njih uzdržano, piše Faktor.ba.

Naime, na zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Domu naroda je usvojeno je više amandmana Kluba Hrvata, delegata Anera Žuljevića (SDP) i delegata Žarka Vujovića (SDBiH), a što je danas potvrđeno na Zastupničkom domu FBiH.

U jednom od amandmana se navodi kako su “duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimih duhanskih proizvoda. Ili da “nesagorijevajući duhan je bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja”.