Portal 072info

Usvojene aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH: Testni signal u naredna tri mjeseca

Na sjednici Vijeća ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH usvojena je informacija o poduzetim aktivnostima s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Informacija i predloženi zaključci, kako su naveli iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, su rezultat suradnje ministarstva sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH i sastanaka na najvišoj razini dvije institucije tijekom kojih su definirani određeni pravci djelovanja kako bi se ublažile negativne posljedice kašnjenja uvođenja digitalnog emitiranja.

U narednom razdoblju, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će dostaviti na usvajanje Vijeću ministara BiH prijedlog odluke o oslobađanju Javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa u BiH i komercijalnih TV stanica u BiH od obveze plaćanja državnog doprinosa za korištenje radiofrekventnog spektra.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će također imenovati povjerenstvo za nabavu digitalnih mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH – II faza, i razmotriti mogućnost prelaska sa standarda DVB-T na standard DVB-T2, prateći tehnološki napredak, a s ciljem pomoći komercijalnim TV stanicama, te razmotriti način na koji će biti subvencionirano stanovništvo BiH za nabavu ST boksova.

Također, Ministarstvo trenutačno privodi kraju aktivnosti oko preuzimanja ostatka digitalne opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije, te početka instaliranja iste opreme na objekte širom BiH. Očekuje se da će testni signal biti pušten u naredna tri mjeseca.

Podijelite članak