Portal 072info

Usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada FBiH, usvojene su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH glasovima 67 poslanika, troje je bilo suzdržano, a 11 protiv.

Poslanici klubova SDA i SBB-a podržali su zakon, obrazlažući da je ovo rezultat regulisanja ove oblasti, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači igara na sreću biti dovedeni u istu poziciju.

Klub koalicije predvođene HDZ-om mišljenja je da zakon nije provodiv, da će prihodi pasti za 20 posto, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Poslanici iz opozicionih klubova bili su razočarani predloženim izmjenama i dopunama, smatrajući da se time vrše izmjene drugih zakona, prije svega, Zakona o porezu na dohodak, što načelo lex specialis ne dopušta.

Ranije obrazlažući izmjene i dopune ovog zakona, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da su one izvršene u četiri grupe: tehničke promjene, redefinicija naknada, porezi od dobitaka na sreću i raspodjela prihoda.

Govoreći o naknadama, koje su iznosile 300 KM paušalne plus pet posto, kazao je da su svi dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom cifra pet zamijenjena sa 10 posto po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka učesnika igara na sreću.

“Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka su jedino dobici u nagradnim igrama gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržišnoj vrijednosti dobitka iznad 100 KM”, dodao je Novalić.

Do sada su porezi od igara na sreću bili definisani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću treba da usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, da bi one stupile na snagu.

Izmjene Zakona o igrama na sreću uvrštene u dnevni red sjednice.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box