Portal 072info

Usvojene izmjene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

4e64feb0c630182ccd22eafbee59cb3e_XL

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svojoj 105. sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije koji predstavlja usklađivanje zakona sa međunarodnim aktima i Odlukom vijeća ministara BiH što još nije učinjeno u Federaciji BiH, pa je Zeničko-dobojski kanton prvi koji donosi ove izmjene. Prijedlog izmjena ovog zakona prošao je javnu raspravu u svim općinama i bit će upućen u skupštinsku proceduru. Istaknuto je da se ovim izmjenama takođe želi postići funkcionalnija primjena zakona u praksi, uvažavajući manjkavosti uočene u njegovoj primjeni kao i zbog regulisanja situacija koje nisu bile obuhvaćene važećim zakonom. 

Pored ovog, usvojene su i izmjene i dopune Zakona o sudskim taksama, koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa, a kojim se ispravljaju određene manjkavosti na koje su ukazivali sudovi te su one ovim izmjenama usvojene. 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice podnijelo je Izvještaj o namjenskoj potrošnji sredstava u prošloj godini. Na prijedlog ovog Ministarstva odobreno je i 300.000 KM za obnovu stambenih objekata povratnicima i raseljenim licima na području ZDK.

Na ovoj sjednici usvojen je i Program utroška namjenskih sredstava iz oblasti šumarstva za 2013. godinu u iznosu od 1,6 miliona KM namijenjenih čuvarskim službama, nabavci opreme, transferima općinama te kupovini šuma na području Kantona.

Podijelite članak

Počitajte još

Sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za nabavku ortopedskih pomagala za RVI

072info

Okončana isplata poljoprivrednih podsticaja u ZDK za 2019. godinu

072info

Primijer Ganić primio takmičarke i trenera SKOSI Zenica

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box