Utajio više od 300.000 KM, sada će u zatvor i obavezan je vratiti novac

novac marke 1

Osnovni sud Brčko distrikta BiH osudio je Jugoslava Ilića (41) iz Brčkog na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog utaje poreza na dohodak u iznosu većem od 300 hiljada maraka.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Ilića da je kao fizičko lice od 2009. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak ostvaren neposredno iz inozemstva.

Njega se tereti da nije sačinio i podnio godišnju poreznu prijavu Poreznoj upravi Distrikta niti je po rješenju tog organa dostavio dokaz da je takvu prijavu podnio u inostranstvu . Stoga je optužen za utaju više od tri stotine hiljada maraka poreza na iznos dohotka, koji je za četiri godine iznosio preko dva miliona švicarskih franaka i dvije stotine hiljada eura.

Optužnicu protiv Ilića za kazneno djelo porezne utaje Tužiteljstvo je dostavilo Osnovnom sudu, a potom je i dokazalo u sve četiri tačke, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

Nakon održanog glavnog pretresa, njemu je za ovo kazneno djelo izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina i mjera prema kojoj je u proračun distrikta Brčko dužan uplatiti utajeni iznos poreza od 318.310,84 KM.

Optuženi ima pravo na žalbu pred Apelacijskim sudom Brčko distrikta BiH.