audi r8sluzbeni automobil
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Ljeti automobil brzo postaje pećnica – s temperaturama do 60 stepeni Celzijusa. Je li bitno blago otvoriti prozore dok automobil stoji? Ima li boja automobila uticaj na nakupljanje vrućine u automobilu? Pomažu li zatamnjena stakla?

FIXGEHALT

Njemački autoklub (ADAC) dao je odgovore na ova pitanja.

Čak i malo otvoreni prozori ne čine razliku kada automobili stoje. Pregled identičnih vozila s otvorenim prozorima na spoljašnjoj temperaturi od 28 stepeni rezultirao je gotovo istom rezultatu: u vrlo kratkom vremenu temperatura u vozilu dostigla je prijeteće vrijednosti. Ako su prozori ostali zatvoreni, izmjereno je 38 stepeni nakon deset minuta, pa čak i 45 stepeni nakon 20 minuta. Ako su dva prozora bila malo otvorena, vrijednosti su i dalje dostizale 36 i 42 stepena Celzijusa (nakon deset, odnosno 20 minuta).

Nakon sat vremena na žarkom suncu temperatura se popela znatno iznad 50 stepeni.

LIDER

Nebitno je da li se radi o bijelom ili crnom vozilu – stručnjaci ADAC-a nisu utvrdili nikakvu bitniju razliku u razvoju toplote u zavisnosti od boje automobila.

Termoizolaciona stakla ili zatamnjeni prozori imaju mali efekat. To je zato što područja prozora imaju veliku površinu. Njihova veličina, upadni ugao sunca i boja unutrašnjosti snažno utiču na grijanje.

Mnogi vozači vjeruju da su dobro zaštićeni od UV zračenja iza prozora automobila. To je samo djelimično tačno. Prednji prozor štiti od UV-A i UV-B zračenja što je više moguće – bočni prozori, međutim, propuštaju UV-A zračenje, što može uzrokovati prerano starenje kože i, u najgorem slučaju, rak kože.