Utvrđene 134 mjere za sanaciju od poplava

Podijelite vijest

U Republici Srpskoj u toku je realizacija projekta hitne pomoći zaštite od poplava, a na vodotocima i objektima odbrane od poplava utvrđene su 134 mjere za sanaciju.

U toku su radovi na regulaciji rijeka Vrbanje u Čelincu, Križevice u Bratuncu, sanacije nasipa na Topolovcu, izgradnji kanala Janjica, a potpisani su i ugovori za sanaciju obodnih kanala Osorna – Borna – LJevčanica, Jablanica – Jurkovica, Jablanica – Topola, kao i ugovor za regulaciju rijeke Ukrine u Derventi što će biti završeno u narednih šest mjeseci.

U pripremi su i ugovori za ostale obodne kanale, a pripremljeni su i tenderi za crpne stanice i nasipe. NJihovo objavljivanje očekuje se u naredna dva mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Lokalne zajednice održavaju sve manje vodotoke i melioracione sisteme za unutrašnju odvodnju u dužini od oko 1.500 kilometara glavnih, sekundarnih i tercijalnih kanala.

Veći dio melioracionog sistema nije u funkciji, kanali su zarasli ili zatrpani otpadom zbog neadekvatnog tekućeg i investicionog održavanja. Potrebno je obezbijediti adekvatno održavanje kanalske mreže u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac i Brod, navodi se u saopštenju.

Agencije