1ff2e15f7bd61815a8b84fa76405b45e
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje u dužini od 24,3 kilometra od javnog je interesa za Federaciju BiH, odluka je koju je utvrdila Federalna vlada danas na sjednici.

FIXGEHALT

Izgradnja ove brze ceste jedan je od prioritetnih projekata u FBiH. Njom bi značajno bile smanjene trenutne saobraćajne gužve na pravcu Jajce – Vitez – Sarajevo, te skraćeno vrijeme putovanja.

Kako je istaknuto, bila bi poboljšana i sigurnost svih učesnika u saobraćaju s obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

Iz Vlade je saopćeno da je tokom provedbe ovog projekta neophodno obaviti veliki broj poslova kao što su pribavljanje saglasnosti vlasnika nekretnina i instalacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole.

LIDER

Pojašnjeno je da je izgradnja ove brze ceste podijeljena na pet dionica, odnosno LOT-ova: Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) – petlja Nević Polje.

– Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u – saopćeno je iz Vlade.

Naglašeno je da je novac za izgradnju četvrtog i petog LOT-a osigurala Vlada FBiH iz budžeta, dok će novac za prva tri LOT-a biti osigurana kroz planove poslovanja Javnog preduzeća Autoceste FBiH i iz drugih izvora.

– Stupanjem na snagu danas donesene, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje iz 2020. godine – navedeno je u saopćenju.