Utvrđeno: Brza cesta Lašva – Nević Polje od interesa za FBiH, treba obaviti veliki broj poslova

1ff2e15f7bd61815a8b84fa76405b45e
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje u dužini od 24,3 kilometra od javnog je interesa za Federaciju BiH, odluka je koju je utvrdila Federalna vlada danas na sjednici.

Izgradnja ove brze ceste jedan je od prioritetnih projekata u FBiH. Njom bi značajno bile smanjene trenutne saobraćajne gužve na pravcu Jajce – Vitez – Sarajevo, te skraćeno vrijeme putovanja.

Kako je istaknuto, bila bi poboljšana i sigurnost svih učesnika u saobraćaju s obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

Iz Vlade je saopćeno da je tokom provedbe ovog projekta neophodno obaviti veliki broj poslova kao što su pribavljanje saglasnosti vlasnika nekretnina i instalacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole.

Pojašnjeno je da je izgradnja ove brze ceste podijeljena na pet dionica, odnosno LOT-ova: Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) – petlja Nević Polje.

– Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u – saopćeno je iz Vlade.

Naglašeno je da je novac za izgradnju četvrtog i petog LOT-a osigurala Vlada FBiH iz budžeta, dok će novac za prva tri LOT-a biti osigurana kroz planove poslovanja Javnog preduzeća Autoceste FBiH i iz drugih izvora.

– Stupanjem na snagu danas donesene, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje iz 2020. godine – navedeno je u saopćenju.