Portal 072info

Uvedena nova pravila – od sada u BiH i beskućnici moraju prijaviti prebivalište?!

Iako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH stupio na snagu u srpnju 2015., mnogi građani zbog velikog broja dokumenata nerado prijavljuju nova prebivališta, a brojni su spremni čekati još pet godina, kada bi se trebala provesti revizija za svakog državljanina o ispunjenosti uvjeta prebivališta.

Naime, još uvijek se čekaju dodatna objašnjenja koja, prema zakonu, treba dati Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). Podsjećanja radi, ovim zakonom je propisano da su državljani u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, piše Večernji list BiH.

Predviđeno je da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati točne i istinite podatke. Kao valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju smatra se dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, ovjeren ugovor o zakupu ili o podstanarskom odnosu, uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca.

Osim toga, kao valjana osnova smatra se i potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenuta legalizacija ili uknjižavanje objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište. Kao valjan dokaz smatrat će se i ovjerena izjava stanodavca da daje pristanak da određena osoba bude prijavljena na njegovoj adresi. Bračni ili izvanbračni partner ili srodnici moći će prijaviti prebivalište na adresi samo uz prilaganje dokaza o bračnom ili izvanbračnom stanju. Građani u većini slučajeva su neobaviješteni o novom zakonu, a kada im šalterski službenik priopći što im je sve potrebno, s negodovanjem odlaze.

Inače, ovaj zakon je regulirao i prijavu prebivališta beskućnika u suradnji sa socijalnom skrbi, iako nemaju adrese na kojoj stalno borave i mijenjaju često mjesto. Osobe koje su u stanju socijalne potrebe mogu zatražiti od socijalne ustanove da im pomogne u pribavljanju potrebnih dokumenata. Građani su dužni prijaviti prebivalište u roku od 15 dana od dana nastanjenja na adresi na kojoj prijavljuju prebivalište.

Za provedbu ovog zakona nadležni su u RS-u MUP RS-a i u FBiH županijski MUP-ovi. MUP Sarajevske županije reviziju prebivališta će vršiti za sve građane koji mijenjaju osobnu iskaznicu zbog isteka roka trajanja kako ih ne bi dodatno morali pozivati da dostave dokaze o ispunjenosti uvjeta prijave prebivališta na određenoj adresi.

Važno je naglasiti kako bračni ili izvanbračni partneri i srodnici prvog stupnja (roditelji, djeca) posvojitelji i posvojenici, u postupku prijavljivanja prebivališta, mogu podnijeti zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili izvanbračnog partnera ili srodnika, odnosno posvojitelja ili posvojenika samo uz dokaz o bračnom ili izvanbračnom stanju, srodstvu ili posvojenju, bez prijavljivanja dokaza iz stavka uz evidentiranje postojanja ovakvog odnosa.

Podijelite članak

Počitajte još

Pogledajte 20 respiratora koji su danas došli na Sarajevski aerodrom (VIDEO)

Redakcija

Postoji pravi način da spasite mobitel ako vam je pao u vodu

072info

Dom zdravlja Zenica: Vraća se pružanje konsultativno-specijalističkih usluga

Redakcija

Svi testirani igrači i uposlenici NK Čelik negativni na korona virus

Redakcija

Šta će sve Krizni štab danas razmatrati: Brojne mjere ublažavanja na dnevnom redu

Redakcija

KB Zenica: Stacionar se vraća u funkciju

Redakcija

SIPA premijeru Fadilu Novaliću oduzela mobitel

Redakcija

Nogometni savez BiH: Krajnji rok za nastavak sezone 13. 6.

072info

Njemačka produžila mjere fizičkog distanciranja do 29. juna

072info

Objave s društvenih mreža kojima svaka žena nastoji privući pažnju bivšeg

072info

Od naredne sedmice moguće linije iz Sarajeva za Zagreb, Beograd i Dalmaciju

072info

Privredna komora Federacije BiH: Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno

072info

TRAGEDIJE: Poznat identitet policajca iz Žepča koji se jutros ubio u automobilu

Redakcija

Školska godina u ZDK završava 12. juna, svi učenici će završiti ovaj razred

072info

Jedini kontinent na kojem ne znaju šta je koronavirus

Redakcija

Vlašić spreman za turiste, u junu se otvaraju hoteli

072info

Bosanac ispalio više hitaca tokom svadbe, pa bježao od policije

Redakcija

Sanacija puta u naselju Gradac i dijela ulice Bosanskih kraljeva u Janjićima

072info

Vareš na korak do rudnika zlata

072info

Četiri nova slučaja zaraze u BiH, među oboljelima dva dječaka

Redakcija