611cbf324be42 Vakcinacija
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 11:55
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U Italiji je na snazi primjena posjedovanja dokumenta o vakcinisanju ili preboljenju COVID-19 (PC) kao uslov za gotovo sav javni život, a obavezna vakcinacija na snazi je za starije od 50 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U Italiji su od ponedjeljka posjete hotelima i restoranima moguće samo za vakcinisane protiv koronavirusa ili potvrde o preboljenju COVID-19. Isto važi i za korišćenje ski liftova na ski stazama i javnog prevoza.

Potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti je obavezna u svim sredstvima javnog prevoza. U hotelima, ustanovama kulture i sportskim objektima, uključujući žičare, kao i u restoranima i na javnim manifestacijama, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Većina školaraca se u međuvremenu vratila sa raspusta, a u osmini italijanskih opština učenje na daljinu je preventivno. Općenito je prihvaćeno da odjeljenje do 5. razreda ostaje kod kuće deset dana ako se otkriju dva učenika sa COVID-19. Kod starijih generacija, koje su bolje vakcinisane, kod kuće ostaju samo nevakcinisani, a samo u trećem slučaju cijeli razred.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Još jedna novina je obavezna vakcinacija za osobe starije od 50 godina od 15. februara pa nadalje.

Kazna za prekršioce iznosiće 100 eura ako odu na posao nevakcinisani, pa čak i između 600 i 1.500 eura. Nakon pet dana odsustva suočeni su sa suspenzijom sa posla i gubitkom plate.

LIDER