‘Uvjeren sam da je Erdogan to rekao, namjere Turske su opasne!’

‘Uvjeren sam da je Erdogan to rekao, namjere Turske su opasne!’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uvjeren da je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zaista izgovorio prijetnju prema kojoj će ”svako onaj ko dirne Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka te da neće biti čudno ako turski brodovi uplove u Neum”.

“Uvjeren sam da je Erdogan to rekao”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa srpskim premijeromAleksandrom Vučićem, koji je juče inicirao Dodik, prenosi Tanjug.

On je podsjetio da je Turska predstavnica Islamske organizacije i da je članica Savjeta za implementaciju mira u BiH, te da je upravo zato taj savjet izgubio snagu a njegove odluke nemaju autoritet u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da Turska ima svoj vojni kontigent u BiH i da stoga izjava poput Erdoganove predstavlja “opasne namjere” tim prije što je politika Turske navijačka i da ona bezpogovorno brani bošnjačka uvjerenja ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u BiH.

“Turska nije pobornik BiH izgrađene na Dejtonskom sporazumu i vjerujem da je ta izjava data. Turska je moćna zemlja i može da manipuliše sa jeste ili nije. Ja vjerujem da je data u obliku kako je prenijeta, a sada su sami shvatili da je to opasna igra riječi i sami su je pokušali povući”, rekao je Dodik.

 Predsjednik RS-a je podsjetio i da je ministar spoljnih poslova TurskeAhmet Davutlogu u Sarajevu slično govorio, da je nakon toga to negirao iako je taj njegov govor snimljen.

“Ako žele da nas uvjere onda je demanti trebalo da dođe sa razina voditelja kabineta premijera Turske ili bar sa razina ministra inostranih poslova”, rekao je Dodik dodavši da je ponašanje ambasada Turske u Sarajevu i Beogradu obično mešetarenje.

Dodik je rekao i da je RS nezadovoljna načinom na koji Turska od BiH pokušava da napravi unitarnu državu.

 “Oni žele da BiH bude unitarna i centralna zemlja u kojoj će drugi biti samo karikatura ili privezak. To je politika koja ne odgovara nama. Mi smo privrženi Dejtonu u obliku koji je on napisan. RS nikada nije sporila Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik i dodao da je RS nije za eskalaciju nasilja.

Istaknuo je i da nije tačno da nema turskih brodova na Jadranu kod Neuma koji su čekali da uplove u teritorijalne vode BiH, ali da do toga nije došlo jer nema saglasnosti sva tri konstitutivna naroda.

“RS je odlučna da dadne odgovor na svaku vrstu takvih izazova”, rekao je Dodik dodajući da je zahvalan Srbiji za prvrženost teritorijalnom integritetu Srpske.

“Mi smo zagledani u Srbiju”, rekao je Dodik.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE