Uvjeti u kojima borave maloljetnici koji se ogriješe o zakon: Od žohara u sobama, loše hrane do prekinutog školovanja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Devet ustanova

 To su: Maloljetnički zatvor Istočno Sarajevo, Odjeljenje maloljetničkog zatvora pri Kaznenopopravnom zavodu Zenica, Vaspitnopopravni dom pri Kaznenopopravnom zavodu Banja Luka, Odgojnopopravni dom pri Kaznenopopravnom zavodu Tuzla, Javna ustanova Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo, Kantonalna javna ustanova Disciplinski centar za maloljetnike Sarajevo, Odgojni centar Tuzlanskog kantona, Pritvorska jedinica Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo i novosagrađeni Odgojnopopravni dom u Orašju.

Sudeći prema „Analizi stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom“, koju su sačinili u Uredu ombdusmana BiH, u brojnim ovim ustanovama vlada otužna atmosfera i nimalo motivirajuća za maloljetne prijestupnike koji u njima borave. Većini njih nije omogućen nastavak srednjoškolskog obrazovanja, jer novca za to nema.

ČITAJ JOŠ:  Danas kiša, na planinama snijeg

Stručno osoblje

U tretmanu s maloljetnicima evidentan je nedostatak stručnog osoblja, ali i adekvatnih prostorija za razne sekcije i radionice, dok se u pojedinim ustanovama maloljetni zatvorenici žale na neadekvatnu ljekarsku uslugu, hranu, žohare u sobama…

Također, Ombudsmani BiH nakon obilaska svih ustanova ocijenili su da postoji veoma nizak stepen odobravanja uvjetnog otpusta.

S „maricom“ u pozorište

Štićenici Vaspitnopopravnog doma pri KPZ-u Banja Luka borave u skučenom prostoru s dotrajalim namještajem. Ombudsmani i dalje insistiraju na izmještanju ove ustanove iz kruga Zavoda. U analizi se navodi da posjećuju pozorište i kino, odlaze na izlete…, ali da se za njihov prijevoza koristi „marica“.

ČITAJ JOŠ:  SAD najveći izvoznik oružja ove godine

Samo jedan se obrazuje

Prema statistici vođenoj za 2015. godinu, 15 maloljetnika upućenih u Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo nalazilo se van redovnog srednjoškolskog obrazovnog procesa, četiri van redovnog osnovnoškolskog obrazovnog procesa, dva korisnika završila su srednje strukovne škole, a samo je jedan bio uključen u redovno srednjoškolsko obrazovanje.

avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING