Portal 072info

Uvode se specifične akcize za rezani duhan

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Uvode se specifične akcize za rezani duvan

Na taj način žele se obezbijediti uslovi za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizovati akcize na različite duhanske proizvode, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Važećim zakonom nisu propisane specifične akcize na neke od duhanskih prerađevina kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezani duhan, zbog čega je narušen odnos na tržištu duhanskih prerađevina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćaće se proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Istovremeno, akcize na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 odsto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivaće ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine. Izuzetak je trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM po kilogramu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nastavlja se usaglašavanje ukupnog poreskog opterećenja sa novom direktivom EU, kojom je propisano da je minimalna ukupna trošarina od 90 eura na 1.000 komada cigareta.

cafe.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME