vakcinacija 1 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 30, 2021 @ 15:25
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Grčka je najavila obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za osobe starije od 60 godina.

Mjera će se primjenjivati od 16. januara, a za one koji odbiju da se vakcinišu uslijedit će plaćanje kazne od 100 eura (200 KM), i to svakog mjeseca.

Ovo odluka prvi put u EU označava određenu starosnu grupu. U drugim zemljama vakcine su obavezne za zdravstvene radnike i druge visokorizične grupe radnika.

Premijer Kyriakos Micotakis rekao je da se bori s tom odlukom, ali da je neophodno zaštititi više od pola miliona starijih Grka koji se nisu uspjeli cijepiti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– To je cijena koju treba platiti za zdravlje – rekao je.

Od 11 miliona stzanovnika u Grčkoj, u potpunosti ej vakcinisano oko 63% stanovništva.

– Usredsređujemo napore na zaštitu naših sugrađana i iz tog razloga će njihova vakcinacija od sada biti obavezna – rekao je Micotakis na sjednici vlade.

Micotakis nije rekao kako će vlasti sprovesti to pravilo. Kazna od 100 eura je ogroman dio prosječne mjesečne penzije od 730 eura.

– (Odluka) me je mučila, ali osjećam veliku odgovornost što stojim pored onih najugroženijih, čak i ako bi im to moglo prolazno biti nezadovoljno – rekao je.

Grčka je ovog mjeseca zabranila nevakcinisanim ljudima da ulaze u zatvorene prostore, piše Reuters, uključujući restorane, bioskope, muzeje i teretane, jer su dnevni broj slučajeva COVID-19 dostigao rekordne vrijednosti. Zabilježila je 931.183 infekcije i 18.067 smrtnih slučajeva od početka pandemije prošle godine.

LIDER