Uvodi se zasebna uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Predloženi zakon predviđa da poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH koji u tekućem mjesecu, bez opravdanog razloga, ne budu prisutni na bar jednoj sjednici Doma i na bar jednoj sjednici komisije Doma, neće biti isplaćena plaća za taj mjesec.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se uvodi zasebna, uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Predstavnički dom danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Nenad Nešić, a koji je predviđao da mandati pripadaju političkim partijama sa čijih listi su izabrani članovi organa. Usvojen je Izvještaju o radu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Primljena je k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu, kao i Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2021. godine.

Usvojena je poslanička inicijativa Mirjane Marinković-Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da u roku od 90 dana korigira cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od bosanskohercegovačkog državljanstva, te da je uskladi s taksama država u regionu.

Također, usvojena je i poslanička inicijativa Nermina Nikšića o donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje bi se odnosile na ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Poslanici su, između ostalog, usvojili Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2021. godini.