Uvođenje 4G mreže ponovo zapelo u zamršenim procedurama institucija u BiH

Kako su za Klix.ba izjavili u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH je putem Državnog ministarstva uputila prijedlog odluke za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje javnih elektronskih komunikacionih usluga putem mobilnih pristupnih sistema resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je, kako su naveli, dostavilo svoje mišljenje 20. jula, dok još nije zaprimljeno mišljenje Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH.

ČITAJ JOŠ:  TRAGEDIJA U ČAPLJINI Maturantkinja preminula na maturskoj zabavi

”Nakon kompletiranih mišljenja, RAK će eventualno doraditi tekst prijedloga odluke i putem Ministarstva ga uputiti Vijeću ministara na usvajanje. Usvajanjem odluke, RAK-u su osigurani svi pravni uslovi za izdavanje dozvola dominantnim telekom operaterima u Bosni i Hercegovini za 4G mrežu. Dozvolom će se definisati rokovi, brzina prijenosa podataka i potrebne naknade nosilaca dozvole“, kazali su nam u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Podsjećaju da je na 150. sjednici Vijeća ministara održanoj 24. jula na prijedlog ministarstva usvojena informacija o statusu uvođenja mreže 4G, kao i zaključak kojim se pozivaju sve nadležne institucije da hitno poduzmu sve aktivnosti kako bi se što prije stvorile pretpostavke za komercijalnu upotrebu mobilne mreže četvrte generacije (4G) u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Grad Zenica obezbijedio javno gledanje finalne utrke na 800 metara u Pekingu!

Iz RAK-a su za Klix.ba izjavili da su proveli sve potrebne aktivnosti za dodjeljivanje i korištenje spektra na tehnološki neutralnoj osnovi.

“Nakon što Vijeće ministara usvoji odluku kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G, Regulatorna agencija za komunikacije će postojećim licenciranim mobilnim operaterima u BiH, u skladu s politikom sektora elektronskih komunikacija, izdati dozvole za 4G”, rekli su u RAK-u.

Posljednjih godina bh. javnost je svjedočila mnogim neispunjenim obećanjama i promašenim rokovima kada je riječ o prelasku s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju i konačno uvođenje 4G mreže. Još početkom 2018. godine je trebalo da bude ugašen analogni signal, ali to se nije desilo. Iz telekoma su, s druge strane, stigla uvjerenja da su spremni za ovaj proces.

ČITAJ JOŠ:  Plenković stao pred novinare, a onda su svi uočili prizor kraj njegovih nogu

“Politika sektora elektronskih komunikacija BiH je usvojena u maju 2018. godine i u proteklom periodu od njenog usvajanja su agencija, državno ministarstvo i dva entitetska ministarstva vodili aktivnosti na izradi odluke o dodjeli 4G, nakon čega će agencija izdati dozvole telekom operaterima s jasnim uslovima implementacije 4G mreže i obavezama telekom operatera. Zbog obimnosti materijala, kasnog usvajanja sektorske politike u Vijeću ministara BiH te koordinacije različitih nivoa vlasti u izradi prijedloga odluke, potrebno je nešto više vremena na finalizaciji pomenutih akata”, kazali su nam u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING