Portal 072info

Uvozimo nekvalitetnu hranu, posebno su loši meso, tijesto i gotova jela

U Bosni i Hercegovini treba posebnu pažnju posvetiti usklađivanju sistema službenih kontrola hrane s evropskim standardima te nadograditi sistem kontrole, naročito inspekcijske službe i laboratorije

Hrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5 posto uzoraka nije prošlo testove, kazao je u razgovoru za „Avaz” Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

– Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, mesa naročito – pojasnio je Hajrić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On upozorava da se u BiH uvozi hrana lošijeg kvaliteta.

– Istraživanja su pokazala da i unutar same EU postoje razlike u kvalitetu hrane. Najčešće se radi o tome da se proizvodi pod istim nazivom i brendom, ali s različitim sastavom i karakteristikama, stavljaju na tržište različitih zemalja Evropske unije. Takva praksa trebala bi biti riješena provedbom nedavno usvojenih izmjena Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o nepoštenoj poslovnoj praksi nekog proizvođača – kaže Hajrić za “Avaz”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On dodaje da u Bosni i Hercegovini treba posebnu pažnju posvetiti usklađivanju sistema službenih kontrola hrane s evropskim standardima te nadograditi sistem kontrole, naročito inspekcijske službe i laboratorije.

Bosna i Hercegovina, dalje upozorava Hajrić, prošle je godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,08 milijardi KM, što je 16 posto ukupnog uvoza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među uvezenom hranom ima robe različitog kvaliteta, ali Hajrić ističe da je važno pratiti šta i kako kupujemo i jedemo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME