Uvredljivi grafiti i podrška Ratku Mladiću ispisani na vratima pokreta “Žene u crnom”

97581B22 0F7D 4CB2 AA39 2C20C684E130

Iz “Žena u crnom” su saopćili da je nepoznata osoba na ulaznim vratima prostorija ovog pokreta u Beogradu ispisala pogrdne poruke.

Crnim sprejem napisano je “Kurve u crnom” i “Ratko Mladić”, a nekoliko puta je nacrtan i znak “Samo sloga Srbina spašava”.

“Ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji u nizu napada na ‘Žene u crnom’. Tokom 30 godina rada ‘Žene u crnom’ su bile izložene kako verbalnim, tako i fizičkim napadima. Aktivistkinje ‘Žena u crnom’, kao i prostorije pokreta su često bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su uvijek okončavali nekažnjeno”, rečeno je iz ovog pokreta.

Uništena vrata prostorija
Uništena vrata prostorija “Žena u crnom”

“Žene u crnom” navode da iza napada na njih stoje pojedinci koji su pod kontrolom dijelova nerasformiranih tajnih službi, a koje su ostale kao naslijeđe Miloševićevog zločinačkog režima.

“Napadi su se uvijek odigravali uz prešutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti. Sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić, koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama, kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a prije svega s onima koji u svom mišljenju i djelovanju zahtijevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore pomenuti nije bio samo nijemi posmatrač, nego veoma aktivan učesnik”, rekli su.

Od nadležnih institucija države Srbije traže da pronađu odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazne.

IZVORklix.ba
Prethodni članakU Bosni i Hercegovini 386 novozaraženih koronom, preminule 22 osobe
Sljedeći članakDan žalosti 27. oktobra u Brčko distriktu zbog smrti sedam osoba u požaru