Portal 072info

Uz domaće, pijemo i vode koje izviru u RH, Sloveniji, Srbiji… i Njemačkoj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina poznata je po brojnim izvorima i zalihama pitke vode i to često navodi kao primjer ekonomski nedovoljno iskorištenog resursa, piše Večernji list BiH.

Zahtjev za priznavanjem

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trenutačno je na prostoru Bosne i Hercegovine ukupno 27 priznatih prirodnih mineralnih voda i 24 priznate prirodne izvorske vode. Sve one nalaze se na posebnom popisu koji je objavila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz prethodno mišljenje Povjerenstva za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH.

Zahtjev za priznavanje prirodne mineralne i prirodne izvorske vode podnosi Agenciji, subjekt u poslovanju s hranom, odnosno proizvođač ili onaj koji prirodnu mineralnu i prirodnu izvorsku vodu stavlja na bh. tržište. Da bi neku vodu priznalo Povjerenstvo kao prirodnu mineralnu ili prirodnu izvorsku vodu, sukladno zahtjevima iz pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, mora biti zdravstveno ispravna i po svom sastavu zadovoljavati zahtjeve geoloških i hidroloških ispitivanja, fizičkih i fizičko-kemijskih ispitivanja, organoleptičkih svojstava, kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanimljivo je da vode koje izviru na području zemalja Europske unije ne moraju provoditi postupak priznavanja ako su priznati sukladno važećim propisima EU-a.

Međutim, moraju priložiti dokumentaciju na jednom od jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi u BiH i koju je ovjerilo nadležno tijelo države u kojoj voda izvire. Isto se odnosi i na vodu koja izvire u zemljama koje nisu članice EU-a ako za nju postoji odgovarajući dokument iz EU-a. Službeni dokumenti o priznavanju ne mogu biti stariji od dvije godine, a priznavanje voda prestaje važiti ako obnovljeni dokumenti nisu pravodobno dostavljeni Agenciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada su u pitanju priznate prirodne mineralne vode, osim u BiH, značajan broj njih izvire i u drugim zemljama, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, a po jedna u Njemačkoj i Češkoj. Od voda iz BiH priznate su kao prirodne mineralne one čija su izvorišta u Tešnju, Kiseljaku i Kozluku.

Dužnosti subjekta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među 24 priznate prirodne izvorske vode samo su dvije čija su izvorišta u susjednim državama, Hrvatskoj i Srbiji. Sve ostale imaju izvorišta na prostoru BiH. Tako su registrirane vode iz Širokog Brijega, Bugojna, Lukavca, Sarajeva, Domaljevca i brojnih drugih mjesta u BiH.

Propisano je da subjekt u poslovanju s hranom, kojem je izdano rješenje, dužan najmanje jednom godišnje prije punjenja, na vlastiti trošak, provesti provjeru usklađenosti vode koju eksploatira s propisanim zahtjevima u dijelu koji se odnosi na mikrobiološka i fizičko-kemijska svojstva propisana pravilnikom. Ako proizvođač ili nadležna inspekcija utvrde da kvaliteta prirodne mineralne i prirodne izvorske vode i uvjeti pod kojim se one eksploatiraju, proizvode ili pune nisu sukladne pravilniku, proizvođač je dužan obustaviti eksploataciju, odnosno nadležna inspekcija nalaže obustavu proizvodnje i punjenja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode do otklanjanja nedostataka.•

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME