Portal 072info

Uz niže doprinose do većeg broja prijavljenih radnika

72 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje poslodavaca FBiH predlaže da se do kraja ove godine provedu vrlo značajne reforme u bh. privredi i radnom zakonodavstvu, a ogledale bi se u usvajanju izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak te povećanju minimalne plaće.

Tri zakona

– Ovo su tri najvažnije stvari za rasterećenje privrede u FBiH. Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak su de facto spojeni i preklapaju se. Planiramo proširenje porezne osnovice, to znači da se počnu oporezivati topli obrok, regres, naknada za prijevoz. Ali i da se paralelno ide na smanjivanje stope doprinosa, jer danas su doprinosi na bruto plaću oko 41,5 posto. Pred Parlamentom FBiH nalazi se prijedlog prema kojem bi doprinosi bili smanjeni s 41 na 32,5 posto. Mi cijenimo da to nije dovoljno, jer bi se ostvario neutralni efekt za privredu – kazao je za „Dnevni avaz“ predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poslodavci predlažu da doprinosi iznose najviše 30 posto od bruto plaće.

– Jedina naša intervencija je na stopu, ali smatramo da to smanjenje ne bi ugrozilo fondove. Realno bi mogli pasti prihodi fondova (PIO i zdravstveni fond), ali bi to bilo kratkoročno. Ovo smanjenje dovelo bi do smanjenja sive ekonomije, odnosno, mnogo više radnika bilo bi prijavljeno jer su porezi niži – pojašnjava Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, poslodavci predviđaju i povećanje minimalne plaće.

Niska stopa

– To je jedna od naših mjera, a povećanje minimalne uzrokovalo bi povećanje i ostalih plaća. Uštede koje bi poslodavci napravili na doprinosima uložili bismo u plaće. Nismo uradili konkretnu računicu, ali ukoliko bi prošao naš prijedlog, minimalna plaća bi mogla ići malo više od 600 KM – naglasio je Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjeća da je porez na dobit u FBiH 10 posto te smatra da bi sve investicije i sve što se reinvestira trebalo osloboditi tog poreza.

– Kao finansijska protuteža, u Zakonu o porezu na dohodak predviđeno je uvođenje poreza na dividendu. To znači da, ukoliko kompanija godišnje zaradi milion KM i ukoliko želite da taj novac reinvestirate u kompaniju, onda ne platite porez, a ukoliko želite da ga stavite sebi u džep, tada platite 10 posto poreza na dobit i 10 posto poreza na dividendu – navodi Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podrška stranaka

– Sa skoro svim liderima relevantnih političkih stranaka u FBiH imali smo razgovore, kao i s klubovima u Parlamentu FBiH. Dobili smo podršku, ali ne od svih. Jedni su shvatili i obećali podršku, drugi imaju zamjerke, koje nisu značajne, a treći se ne izjašnjavaju. Argumenti su na našoj strani, ali pitanje je političke volje – kazao je Smailbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)